Координатор ОБСЄ Тоні Фріш у Москві зустрічався з Сурковим — Геращенко

Координатор ОБСЄ Тоні Фріш у Москві зустрічався з Сурковим — Геращенко

Укрінформ
Зустріч гуманітарної підгрупи у Мінську завершилася безрезультатно через деструктивну позицію підконтрольних Кремлю представників ОРДЛО та їхніх кураторів з Росії.

Про це написала представниця Укркаїни у цій підгрупі перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

"Мінськ. Гуманітарна підгрупа, на жаль, завершилася безрезультатно через деструктивну позицію підконтрольних Кремлю представників ОРДЛО і їх кураторів з РФ. Вони блокують відкриття КПВВ «Золоте», росіяни не погоджуються на створення механізму з пошуку зниклих безвісти за їх участю та МКЧХ; й досі немає чіткої відповіді на українську пропозицію щодо списків заручників, натомість ОРДЛО намагається прив’язати звільнення заручників до питання амністії", - заявила Геращенко.

Вона наголосила, що українська сторона ще раз підтвердила готовність до продовження процесу визволення, до передачі РФ засуджених за злочини перед Україною російських громадян в обмін на політв‘язнів Кремля.

"Під час засідання гуманітарноі групи представники ОРДЛО спробували в некоректній формі згадати події Майдану й перейти до особистих погроз. Звичайно, я це рішуче зупинила, ми не дозволимо нікому принижувати пам’ять Героїв Небесної сотні і історію України", - зауважила Геращенко.

Читайте також: “Мінськ” спробує обговорити пошук зниклих безвісти за участю РФ та ОРДЛО

За її словами, на засіданні українські представники висловили нерозуміння з приводу того, що координатор ОБСЄ Тоні Фріш у Москві зустрічався з радником президента Путіна Владиславом Сурковим, однак не поінформував ТКГ ані про сам факт зустрічі, ані про її результати. Натомість перед цим Фріш відмовився відвідати в старобільському СІЗО затриманого на Донбасі російського військового Віктора Агєєва, пояснивши відмову тим, що "це були б політичні відвідини".

"Ми наполягаємо на неупередженому і незалежному підході координаторів до їх роботи, неприпустимості кулуарщини і вирішенні всіх питань у тристоронньому, а не двосторонньому форматі: Україна-РФ-ОБСЄ", - зауважила Геращенко.

За її словами, українська сторона також наголосила, що у третю річницю підписання Мінських угод невиконаними залишаються ключові блоки: безпековий і гуманітарний. У цьому зв'язку Київ вимагає припинення обстрілів, негайного звільнення заручників і політв‘язнів, створення групи щодо кордону і формування зон безпеки на українсько-російському кордоні, безперешкодного доступу СММ ОБСЄ на постійній основі, наголосила перший віце-спікер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-