РФ дала Януковичу і Кº $1 мільярд за відмову від асоціації з ЄС - Пономарьов

РФ дала Януковичу і Кº $1 мільярд за відмову від асоціації з ЄС - Пономарьов

Фото
Укрінформ
Операції з облігаціями під час президентства Віктора Януковича були зроблені, щоб фінансово зацікавити "сім'ю" і схилити Януковича до відмови підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Відтак його оточення отримало вигоду у розмірі 1 млрд доларів.

Про це під час допиту в Оболонському райсуді Києва заявив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, таким чином підтвердивши свої попередні свідчення, зацитовані прокурором Русланом Кравченком, щодо того, що Янукович отримав мільярд доларів від РФ унаслідок операцій з облігаціями, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я не просто підтверджую - це був підкуп, абсолютно напряму. Мої знайомі в уряді РФ мені тоді говорили, конкретно у віце-прем'єра Ігоря Шувалова, що було поставлене завдання - фінансово зацікавити представників “сім'ї” Януковича, тому що у РФ була точка зору, що Україною керує певний конгломерат людей, саме сімейними зв'язками, і необхідно було створити умови, щоб члени цієї сім'ї могли б отримати прибуток", - сказав Пономарьов.

Він наголосив, що "це робилося для того, аби було ухвалене необхідне політичне рішення".

Читайте також: У справі про держзраду Януковича планують допитати Порошенка - прокурор

"Для того, щоб оточення президента Януковича, працівники його адміністрації і так далі - всі ті, хто міг безпосередньо фінансово взяти участь, щоб було прийняте рішення, а саме відмова від підписання угоди (про асоціацію з ЄС - ред.)", - зазначив колишній російський депутат.

Як повідомлялося, у грудні 2013 року тодішній президент України Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про надання Україні кредиту на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму $3 млрд була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її викупила Росія.

У грудні 2015 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на $3 млрд.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Високого суду Англії, тому що українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Фото Данііла Шамкіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-