Польща хоче прояснити свою позицію щодо

Польща хоче прояснити свою позицію щодо "історичного" закону - Чапутович

Укрінформ
Варшава розуміє, що зміни до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі викликають занепокоєння в Україні, а тому намагатиметься роз’яснити усе українській стороні під час візиту віце-прем'єр-міністра Павла Розенка до Варшави.

Про це заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович після зустрічі в п’ятницю з главою МЗС Естонії Свеном Міксером, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Польський уряд усвідомлює, що зміни до закону викликають занепокоєння в Україні", - заявив Чапутович.

Він підкреслив, що незабаром відбудеться візит віце-прем'єр-міністра Павла Розенка (16 лютого — ред.) до Польщі, під час якого польська сторона намагатиметься прояснити свою позицію по ІНП.

Читайте також: Польща заговорила про спільну позицію з Ізраїлем щодо "історичного" закону

"Cподіваюсь на цю зустріч. Принаймні, ми отримали підтвердження. Під час зустрічі відбудеться дискусія з історичних питань і можливості відновлення польською стороною ексгумацій в Україні", - наголосив глава МЗС РП.

Як інформувалося, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про ІНП, якими, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Згодом, 6 лютого, президент Анджей Дуда підписав цей закон, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-