Розенку у Варшаві обіцяють роз’яснити суть

Розенку у Варшаві обіцяють роз’яснити суть "історичного" закону

Укрінформ
Польща має намір роз'яснити Україні свою позицію з історичних питань, зокрема щодо суперечливого закону про Інститут національної пам’яті (ІНП). під час візиту віце-прем’єр-міністра Павла Розенка до Варшави.

Про це заявив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський в ефірі телеканалу TVP.INFO

“Україна - це окрема справа, оскільки цей закон вимагає діалогу. Сьогодні (у вівторок) я розмовляв з Києвом і знаю, що візит віце-прем’єра України Павла Розенка усе ж відбудеться і буде проведено зустріч з віце-прем'єром Глінським, що стосується польсько-українських історичних питань”, - заявив Щерський, додавши, що українській стороні усі питання стосовно закону про ІНП пояснюватимуться у Варшаві.

Візит Розенка до Варшави і його переговори з польським колегою Пьотром Глінським, зокрема, щодо відновлення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, запланований на середину лютого.

Читайте також: Клімкін: Історична правда не встановлюється законами

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США. В Ізраїлі вважають, що це є спробою Варшави заборонити критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

6 лютого президент Польщі Анждей Дуда підписав закон про ІНП, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб Конституційний суд оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Верховна Рада у вівторок, 6 лютого, ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголосивши, що цей законодавчий акт суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-