Клімкін: Історична правда не встановлюється законами

Клімкін: Історична правда не встановлюється законами

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що історична правда не має національних меж і не встановлюється законами.

Про це він написав у Twitter з приводу польського закону про Інститут національної пам'яті.

"Історична правда не має національних меж і не встановлюється законами. Вона або є, або її треба шукати. І в тому, і в іншому випадку законодавчі акти не допоможуть", - написав Клімкін.

Він додав, що завжди говоритиме правду, шануватиме тих, хто цього заслужив, і засуджуватиме тих, хто себе зганьбив. "Байдуже - своїх чи чужих. Байдуже - у Варшаві, Києві чи іншому місці", - зазначив Клімкін.

Читайте також: Ізраїль сподівається, що Польща внесе поправки до “історичного” закону

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США. В Ізраїлі вважають, що це є спробою Варшави заборонити критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

6 лютого президент Польщі Анждей Дуда підписав закон про ІНП, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб Конституційний суд оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Верховна Рада у вівторок, 6 лютого, ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголосивши, що цей законодавчий акт суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-