Україна потребує нових облич в політиці - Бекешкіна

Україна потребує нових облич в політиці - Бекешкіна

Опитування
Укрінформ
Практично у всіх політиків з грудня 2016 по грудень 2017 року знизився рівень довіри населення. 

Найбільше погіршення  - у Юрія Луценка (баланс погіршився на 32%), Андрія Парубія (-30%), та Ірини Геращенко (-24%). 

 Про це повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна, посилаючись на результати дослідження.

"Рівень довіри до державних і недержавних очільників дуже низький. Це добре видно з результатів опитування. Істотно на гірше результати змінилися, порівняно з минулим роком, насамперед у Юрія Луценка. Вони погіршилися на 32% за рік. Можна сказати, що рухнули. І зараз він один з лідерів антидовіри", - підкреслила Бекешкіна. 

Разом з тим вона повідомила, що "у нас узагалі немає жодного політика з позитивним балансом довіри/недовіри". Так, за її словами, баланс довіри/недовіри мінусовий у Авакова - 75% і в Луценка - 75%. Причому порівняно з минулим роком недовіра посилюється.  

Згідно з опитуванням, найбільшу недовіру українці висловили до Арсенія Яценюка (баланс довіри/недовіри становить -81%), Арсена Авакова (-75%), Олександра Турчинова (-75%), Юрія Луценка (-75%), Андрія Парубія (-72%).  Далі за рівнем негативного ставлення йдуть   Віктор Медведчук (-70%), Олег Ляшко (-67%), Петро Порошенко (-62%), Дмитро Ярош (-62%), Надія Савченко (-61%), Юрій Бойко (-58%), Міхеїл Саакашвілі (-58%), Володимир Гройсман (-56%), Юлія Тимошенко (-53%), Віталій Кличко (-52%), Вадим Рабінович (-48%), Ірина Геращенко (-46%), Андрій Садовий (-43%), Валерія Лутковська (-39%), Оксана Сироїд (-31%), Анатолій Гриценко (-25%).

"Непогано виглядають на цьому тлі двоє. У Вакарчука теж негативний баланс довіри/недовіри. Але це все-таки мінус 5%, і 37%, які йому довіряють, - це немало. У Зеленського теж непоганий баланс - мінус 11%, і йому довіряють 33%.

Бекешкіна додала, що на запитання, чи потрібні Україні нові політичні лідери, абсолютна більшість опитаних сказали, що потрібні. Але кого бачать цими лідерами, - це відкрите питання. "Серед усього населення ті, кого називають, не перевищує 2%", - сказала вона.

Читайте також: Якби вибори були зараз: соціологи назвали лідерів та аутсайдерів

За опитуванням, дві третини населення України (67%) вважає, що Україна потребує нових політичних лідерів, проте лише 19% вважає, що такі лідери вже є. У відкритому питанні (респонденти самі називали прізвища) найчастіше були названі: Святослав Вакарчук, Євген Мураєв, Вадим Рабінович, Володимир Зеленський, проте й ці прізвища називали 1-2% населення.

Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-