Мовна стаття: Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Угорщину вдасться переконати

Мовна стаття: Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Угорщину вдасться переконати

Укрінформ
Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Україні вдасться переконати Угорщину припинити блокування її зближення з Альянсом.

Про це вона сказала в онлайн-інтерв'ю порталу liga.net 3 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зі свого боку максимально будемо робити все, щоб вирішити це питання (щодо мовної статті закону про освіту. - Ред.) у двосторонній площині і далі проводити консультації і з угорською меншиною (в Україні - ред.), і з Угорщиною напряму. Ми також розраховуємо, що наші партнери - інші країни-члени НАТО, виходячи зі своєї відповідальності за двосторонні взаємини між нами і Альянсом, матимуть можливість вплинути на своїх колег з Угорщини щодо переведення цього питання суто у площину двосторонніх взаємин, як воно й має вирішуватися", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона вкотре наголосила, що ухвалена редакція мовної статті освітнього закону не порушує прав нацменшин, а ті аргументи, які наводила Угорщина, нівельовані рекомендаціями Венеціанської комісії.

Читайте також: Пристайко: Угорщина не так читає висновки Венеційської комісії, як всі інші

Водночас віце-прем'єр визнала, що Україні треба виконати багато завдань для реалізації цього закону, і в цьому сенсі, на її думку, місцева влада має відігравати більшу роль.

Коментуючи використання мовного питання у внутрішній політичній боротьбі в Угорщині і можливість збільшення з боку Росії фінансування антиукраїнської пропаганди в цій країні, Климпуш-Цинцадзе зазначила, що вливання коштів у проросійські партії та аналітичні центри, маніпуляції, пропаганду та кібертероризм з боку РФ на всій території різних країн Євросоюзу відбувається постійно.

"Тому нам треба своє робити, далі діяти, а нашим партнерам - розвивати в собі відповідальність і вміння відрізнити правду від маніпуляцій і проросійську агітацію від своїх національних інтересів. Я переконана, що саме в інтересах Угорщини і угорської меншини в Україні є просування України до подальшого зближення з НАТО і остаточний вступ до Альянсу", - наголосила віце-прем'єр.

Як заявляв у ексклюзивному інтерв'ю кореспондентові Укрінформу у Брюсселі глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко, незважаючи на позитивні для України висновки Венеціанської комісії щодо відповідності мовної статті закону про освіту міжнародним зобов’язанням, Угорщина продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-