Свідок у справі Януковича розповів, як росіяни захоплювали аеропорт

Свідок у справі Януковича розповів, як росіяни захоплювали аеропорт "Бельбек"

Укрінформ
Проникнення військових РФ на територію військового аеропорту "Бельбек" у Севастополі відбулося пізно ввечері 27 лютого 2014 року, після чого було захоплено військову частину Збройних сил України, яка там дислокувалась.

Про це заявив в Оболонському районному суді Києва начальник продовольчої служби тилу Військово-морських сил ЗСУ полковник Олександр Кустанович під час його допиту як свідка у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"27 лютого 2014 року о 21:30 - 22:00 надійшов дзвінок до командира нашої частини, що помічено рух невідомих військових осіб. Було встановлено, що по периметру аеродрому в цивільному секторі знаходилось 12 автомобілів військового призначення і 2 бронетранспортери. 28 лютого до цих машин підвозили харчування автотранспортом з російськими номерами", - сказав Кустанович, який під час окупації Росією Криму в лютому-березні 2014 році проходив службу в бригаді тактичної авіації ЗСУ поблизу аеропорту "Бельбек".

За його словами, 29 лютого російські військові захопили аеропорт, а українська військова частина, яка там дислокувалась, перебазувалась на адміністративну територію військового містечка. Через кілька днів російськими військовими було проведено штурм частини із застосуванням бойової техніки.

Читайте також: Росія готувалася до окупації Криму ще в листопаді 2013 року – командувач ВМС

"Сам штурм військової частини відбувся на початку березня. Командир був із особовим складом. Після штурму і захоплення частини командира забрали на перемовини, але він так і не повернувся", - розповів Кустанович.

За його словами, українських військових під час блокування частини переконували покинути військову частину і перейти на бік російських збройних сил.

Згодом українська військова частина самостійно передислокувалася на материкову частину України, зазначив Кустанович.

Відповідаючи на запитання, якою зброєю володіли військовослужбовці його частини, Кустанович повідомив, що в повсякденній діяльності використовувалась невелика кількість зброї, а основна частина боєприпасів знаходилась на спецскладах. На час штурму в частині було не більше 30-40 одиниць зброї. З боку українських військових під час штурму зброя не застосовувалась, оскільки, за словами Кустановича, "поруч знаходився цивільний сектор".

"У нас була тільки стрілецька зброя. Не було ні травматичної зброї, ні шумових гранат. А навколо військового містечка знаходились по периметру багатоповерхівки, де жило цивільне населення. Тому будь-яке застосування стрілецької зброї могло мати непоправні наслідки для місцевого населення", - сказав він.

При цьому полковник запевнив, що якби був наказ про застосування зброї від вищого керівництва ЗСУ, то такий наказ був би виконаний. Однак чи були відповідні накази, йому невідомо, додав він.

Кустанвич повідомив, що на час штурму у військовому містечку перебувало близько 400 військовослужбовців, з боку штурмовиків - приблизно така ж кількість.

Як повідомлялося, раніше в середу, 27 грудня, Оболонський райсуд допитав як свідка у справі за обвинуваченням Януковича у держзраді командувача ВМС України Ігоря Воронченка, який на час окупації Криму був заступником командувача ВМС ЗСУ з берегової оборони - начальником управління військ берегової та територіальної оборони Командування ВМВС ЗСУ.

Читайте також: Втеча Януковича: Аваков розказав, як намагалися перехопити екс-президента

Оболонський районний суд 29 червня ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у  скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-