Transparency закликає Порошенка змінити законопроект про Антикорупційний суд

Transparency закликає Порошенка змінити законопроект про Антикорупційний суд

Укрінформ
Transparency International закликає Президента Петра Порошенка відкликати законопроект про Антикорупційний суд і внести новий з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Про це йдеться в повідомленні організації, розміщеному на її сайті, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Таким чином, є обрунтовані сумніви, що у разі ухвалення проекту Закону України №7440 «Про Вищий антикорупційний суд» він дозволить здійснити незалежний та неупереджений добір суддів та забезпечити належне функціонування майбутнього Вищого антикорупційного суду. ТІ Україна пропонує Президенту України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований із врахуванням вищевказаних рекомендацій Венеціанської комісії», - зазначається в повідомленні.

Представництво глобальної мережі, дослідивши положення законопроекту №7440, дійшло висновку, що окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії від 6 жовтня. 

TI  звертає увагу, що у проекті закону передбачена лише дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів. Її негативний висновок щодо кандидата на посаду судді може бути проігнорований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України - 11 голосами з 16 членів ВККС. «Натомість, Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям та донорам вирішальну роль в процесі добору суддів. Відтак, під сумнівом чистота відбору суддів», - наголошується у  висновку Transparency.

Експерти організації також зазначають, що предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає усі злочини, що підслідні НАБУ. Водночас зазначається, що підслідність злочинів  розширена за рахунок  низки злочинів, які підслідні Національній поліції України та Державному бюро розслідувань. 

«У висновку Венеціанської комісії чітко вказано, що юрисдикція суду повинна відповідати підслідності НАБУ і САП. Це може завантажити Вищий антикорупційний суд надто великою кількістю справ», - нагадує TI.

Окрім того, Transparency називає «нереалістично високими» вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Зазначені вимоги у законопроекті, на думку експертів, суттєво звужують кількість потенційних кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, що, «прогнозовано, не дозволить належним чином провести їх добір».

Читайте також: Рада оприлюднила текст президентського законопроекту про Антикорупційний суд

Як повідомлялося, 22 грудня Президент вніс до парламенту законопроект №7440 «Про Вищий антикорупційний суд», 26 грудня був оприлюднений його текст. Законопроект спрямований на визначення засад організації та діяльності цього суду і спеціальних вимог до суддів цього суду та гарантій їх діяльності. Зазначається, що для призначення на посаду судді Вищого антикорупційного суду  громадянин окрім стажу роботи на посаді судді/адвоката, наукової діяльності повинен мати значний досвід здійснення у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби із корупцією тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-