Спостерігачі заявляють про незаконні дії двох ДВК на Одещині

Спостерігачі заявляють про незаконні дії двох ДВК на Одещині

Укрінформ
Дільничні виборчі комісії №№ 510685 і 510683 Таїровської ТВК Одеської області ухвалили рішення про видалення з приміщень для голосування кандидата в депутати і одного зі спостерігачів.

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу координатор кампанії спостереження від КВУ та ОПОРИ за перебігом виборів на дільницях Таїровської ТВК Ігор Луговський.

"Через виявлення фактів порушень виборчого законодавства з боку членів виборчої комісії №510685 (житломасив "Райдужний"), які розслідуються поліцією, виник скандал у приміщенні для голосування між кандидатами в депутати по цьому округу та головою ДВК. Після цього члени комісії провели засідання, після якого оголосили про видалення одного з кандидатів у депутати селищної ради, а саме Миколу Богдана, з приміщення дільниці", - зазначив Луговський.

Так само вчинила, проігнорувавши вимоги чинного виборчого законодавства, й комісія №510706 (село Сухий Лиман), голова якої теж провів під час голосування засідання, на якому було ухвалено рішення про видалення з приміщення дільниці офіційно зареєстрованого спостерігача. Мотивували це рішення члени ДВК тим, що спостерігач зробив зауваження членам комісії.

Читайте також: ОПОРА: Депутати хитрують на виборах у тергромадах

Луговський додав, що "претензії до членів ДВК, які мали забезпечити голосування виборців на житломасиві "Райдужний" та в Сухому Лимані, висловлювали не лише спостерігачі та кандидати в депутати, а й багато хто з виборців, які вперше за багато років не знаходили себе у списках для голосування або виявляли у списках невідомих осіб, зареєстрованих у власних приватних будинках".

Він нагадав, що на дільниці №510685 житломасиву "Райдужний" спостерігачами та довіреними особами було виявлено спробу видачі членом комісії виборчого бюлетеня особам, що не є виборцями (паспорт особи зареєстровано в Подільську Одеської області). На виборчу дільницю викликали слідчо-оперативну групу, яка затримала трьох осіб та проводить слідчі дії з ними і двома членами ДВК.

Луговський також наголосив на грубому порушенні членами цих комісій вимог виборчого законодавства, згідно з нормами якого "члени ДВК не можуть проводити засідання та, відповідно, приймати будь-які рішення під час голосування, оскільки з 8 год. до 20 год. ДВК відповідають виключно за проведення голосування на виборчій дільниці. Згідно з ч. 17 ст. 77  Закону України "Про місцеві вибори", не допускається припинення голосування до закінчення встановленого цим законом часу голосування". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-