Антикорупційний суд: Transparency сподівається, що Порошенко врахує всі поради

Антикорупційний суд: Transparency сподівається, що Порошенко врахує всі поради

Укрінформ
Transparency International Україна позитивно оцінює заяву Президента Петра Порошенка про намір внести до Верховної Ради законопроект про антикорупційний суд. Водночас організація висловила сподівання, що глава держави врахує рекомендації Венеціанської комісії.

Про це йдеться у заяві організації, яка є в розпорядженні Укрінформу.

"Transparency International Україна позитивно оцінює заяву Петра Порошенка про намір внести до Верховної Ради законопроект про антикорупційний суд. Водночас висловлюємо сподівання, що глава держави, реалізуючи своє право законодавчої ініціативи, врахує всі висновки та рекомендації Венеціанської комісії. Зокрема, щодо порядку відбору та призначення суддів антикорупційних судів, їхньої винагороди, системи самоуправління та можливої відповідальності", - йдеться у заяві.

Зазначається також, що Transparency International підтримує конструктивні дії, скеровані на завершення формування в Україні антикорупційної інфраструктури. 

Читайте також: Венеціанська комісія наполягає на створенні в Україні Антикорупційного суду

"Сподіваємося на практичні кроки з розбудови інституту антикорупційного суду вже в наступному 2018 році", - йдеться у заяві організації.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного тижня внести на розгляд Верховної Ради законопроект про антикорупційний суд. Він висловив впевненість у тому, що після підтримки законопроекту парламентом антикорупційний суд завершить формування антикорупційної інфраструктури.

У вівторок парламент планує розглянути відкликання депутатського законопроекту № 6011 про створення антикорупційних судів, що дозволить зареєструвати новий законопроект.

7 грудня Порошенко заявляв, що внесе до Верховної Ради свій варіант законопроекту про створення антикорупційного суду, якщо народні депутати до кінця наступного тижня не подадуть свій. 

8 листопада Порошенко звернувся з листом до голови Верховної Ради Андрія Парубія із пропозицією утворити робочу групу із напрацювання законопроекту "Про антикорупційні суди" з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. За словами глави держави, внесення ним нового законопроекту про антикорупційний суд є неможливим через аналогічний законопроект № 6011, який все ще залишається включеним до порядку денного сесії Верховної Ради, попри рекомендації Венеціанської комісії його відкликати.

9 листопада голова Верховної Ради кілька разів ставив на голосування пропозицію про відкликання законопроекту № 6011 "Про антикорупційні суди", але голосів на це не вистачало.

Венеціанська комісія на початку жовтня оприлюднила свій висновок щодо створення антикорупційного суду в Україні, у якому зазначається, що Вищий спеціалізований антикорупційний суд необхідно створити відповідно до закону України "Про судоустрій та статус суддів". Окрім того, Україні порадили запровадити додаткові захисні механізми для забезпечення незалежної процедури призначення суддів від виконавчої та законодавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-