Президент Венеціанської комісії: Новий Верховний суд стане першим чесним в Україні

Президент Венеціанської комісії: Новий Верховний суд стане першим чесним в Україні

Укрінформ
Новий Верховний суд стане перший чесним найвищим судовим органом в Україні.

Про це заявив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо під час виступу на заході з нагоди початку роботи нового Верховного суду України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Новий Верховний суд починає працювати і це буде перший Верховний суд незалежної України, який буде чесним. Раніше нормальна робота суду була перервана під час громадської війни владою більшовиків. У 90-х були намагання знову відновити роботу Верховного суду, але він став жертвою корупції та політичних амбіцій. На третій раз, думаю, нам усе вдасться», - сказав Букіккіо.

Звертаючись до суддів Верховного суду, він зауважив, що народ України «слідкує за ними і буде знати, коли вони повернуться до невідповідної практики».

Президент Венеціанської комісії наголосив, що процес реформування судової системи в Україні відбувся передусім завдяки підтримці громадян. За його словами, українці під час Євромайдану підтвердили намір позбутися корупції у судочинстві.

«Цей процес відбувся, перш за все, тому, що його підтримували громадяни України, а не експерти та політики. Під час Євромайдану, де українці підтвердили своє намагання жити гідно у гуманному суспільстві і позбутися корумпованої системи, яка заважала проробити цей шлях. Не є простим збігом, що Євромайдан названий Революцією Гідності - ми говоримо про захист такого суспільства, коли стосунки громадянина та держави спираються на відкриту судову систему, на те, що всі рівні перед законом. Крім того, ми говоримо про захист, який судді повинні забезпечити простим людям. Без неупередженої роботи ми не можемо забезпечити правильне судочинство в Україні і справедливий устрій», - сказав він.

Букіккіо уточнив, що Венеціанська комісія разом із Радою Європи підтримувала процес реформування судової системи в Україні, оскільки наслідують спільну мету - забезпечити систему, яка б відповідала міжнародним стандартам: «Це не було простим завданням, адже європейські стандарти розроблені для нормальної ситуації, коли судді працюють незалежно і чесно. Ця реформа повинна привести судову систему у відповідність до європейських стандартів без порушення їх. Поки що ми досягали успіху в цьому завданні. У тісній з українською владою співпраці ми проводимо справжні реформи, які відповідали єврейським стандартам. У відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії ми змогли добитися такої відповідності і змінити кілька законів, які зробили можливим як реформування судової системи України, так і прокуратури. Ми говоримо про ці процеси як визнання правильної конституційної ролі суддів, яка була раніше відібрана у Верховного суду спеціалізованими судами. Це було розкритиковано Венеціанською комісією. Тепер всі три рівні судової системи будуть працювати на користь громадян України».

Джанні Букіккіо також зауважив, що антикорупційний суд обов'язково має бути інтегрований у судову систему України. До того ж, він наполіг на необхідності реформувати й суди нижчих інстанцій, «з якими будуть контактувати громадяни».

Читайте також: Венеціанська комісія наполягає на створенні в Україні Антикорупційного суду

Як повідомляв Укрінформ, новий Верховний суд офіційно розпочав свою роботу 15 грудня поточного року. Разом з тим цього дня припинили функціонування старий Верховний суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

30 листопада на пленумі Верховного суду шляхом таємного голосування головою Верховного суду обрано Валентину Данішевську, а її заступником - Богдана Львова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-