КСУ визнав неконституційним автоматичне продовження запобіжного заходу

КСУ визнав неконституційним автоматичне продовження запобіжного заходу

Укрінформ
Конституційний суд України постановив визнав неконституційною норму Кримінального процесуального кодексу про те, що під час підготовчого судового засідання захід забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, вважається подовженим, якщо не було клопотань щодо нього.

Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"23.11.2017р. Конституційний Суд України постановив рішення за конституційним поданням Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо неконституційності положень речення третього частини третьої статті 315 Кримінального процесуального кодексу України. Оскаржуване положення передбачає, що під час підготовчого судового засідання застосування заходів забезпечення кримінального провадження вважається продовженим у разі  відсутності клопотань сторін кримінального провадження про зміну чи скасування таких заходів, обраних під час досудового розслідування", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що КСУ врахував практику Європейського суду щодо обгрунтованості рішень судів про тримання під вартою за ст. 5 Конвенції з прав людини для мотивації свого рішення.

Читайте також: Конституційний Суд розглядає справу про конституційність положень КПК

"Це означає, що положення Конституції України, які кореспондують положенням Конвенції з прав людини, імпліцидно містять вимоги за рівнем не нижчим, ніж ті, що передбачаються Конвенцією та розтлумачуються в практиці Європейським судом з прав людини. Відповідно, судові рішення, які суперечать правовим позиціям Європейського суду з прав людини, в великим ступенем ймовірності суперечать й вимогам Конституції України", - повідомили у прес-службі омбудсмена.

Крім того, КСУ вказав, що суд, який продовжує або обирає запобіжний захід за відсутності вмотивованого подання прокурора, не є безстороннім судом, оскільки фактично виконує функцію прокурора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-