Гриневич: У НАТО довелося спростовувати

Гриневич: У НАТО довелося спростовувати "дурниці" про освітній закон

Укрінформ
Міністр освіти Лілія Гриневич під час відвідання штаб-квартири НАТО спростувала міфи щодо освітнього закону в Україні.

Про це вона розповіла в коментарі "Прямому".

"Я відвідувала штаб-квартиру НАТО, щоб донести всім послам країн НАТО нашу позицію, про що саме є закон про освіту. Тому що дуже багато розповсюджується там міфів, що ми хочемо закрити школи з навчанням мовою нацменшин, звільнити там вчителів і таке інше. Тому мені довелося спростувати ці всі дурниці, які розповсюджуються не нашими друзями", - зазначила вона.

Гриневич також розповіла, що минулого тижня зустрічалася в Ужгороді та Береговому з представниками нацменшин, де обговорила їхні освітні потреби і можливі моделі, які потрібно застосовувати у школах з угорською мовою навчання.

"Очевидно, що немає єдиного підходу, який буде добре працювати для всіх нацменшин. Ми повинні зважати на їхню мову, чи вона належить до слов'янських мов, бо, без сумніву, дітям, в яких рідна мова є зі слов'янської групи мов, значно легше вивчити українську і навчатися українською. Натомість діти інших мовних груп, зокрема угорці та румуни, потребують більше часу для того, щоб вивчати українську мову і так само запровадження викладання предметів українською мовою має здійснюватися для них поетапно", - розповіла Гриневич.

Міністр наголосила, що треба враховувати і мовне середовище, в якому проживають діти нацменшин.

"Коли діти мешкають в умовах компактного проживання, вони можуть використовувати українську мову виключно на уроках у школі, і це треба врахувати і дати достатньо навчального часу, аби діти могли застосовувати державну мову в навчальному процесі достатньо", - зазначила Гриневич.

Читайте також: Гриневич розповіла у Брюсселі про новий освітній закон

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада України ухвалила закон "Про освіту", який передбачає, що мовою освітнього процесу є державна мова - українська.

В Угорщині, Румунії, Польщі висловили занепокоєння нормою про мову навчання для представників національних меншин України. Зокрема, Угорщина заявила, що не підтримуватиме євроінтеграційні зусилля України через освітній закон. Згодом Будапешт заветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, заплановане на 6 грудня.

Україна надіслала закон "Про освіту" на експертизу Венеціанській комісії.

19 жовтня у Міністерстві освіти повідомили, що Україна, угорська громада в Україні й Угорщина спільно домовляться, як імплементувати мовну норму закону "Про освіту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-