"Тиша" на Донбасі та безпека населення: Сайдік розповів про зустріч у Мінську

Укрінформ
Питання дотримання режиму припинення вогню на Донбасі були головними на сьогоднішніх переговорах у Мінську.

Про це заявив журналістам спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Сайдік, передає БЕЛТА.

"Зважаючи на події останнього тижня, питання дотримання режиму припинення вогню і безпеки цивільного населення в зоні конфлікту були головними для тристоронньої контактної групи та її робочої групи з безпеки, - сказав Сайдік. - Останнім часом спостерігалося зростання числа порушень режиму припинення вогню. Минулого тижня у порівнянні з попереднім дане число зросло на 14%, а вчора лише за добу кількість порушень сягнула двох тисяч, що є сумним рекордом у другій половині цього року".

Тристороння контактна група в черговий раз підкреслила, що всі порушення режиму припинення вогню, особливо поблизу об'єктів цивільної інфраструктури, являють собою загрозу дня населення. Повністю усвідомлюючи всі ці ризики і загрози, сторони ще раз підтвердили свою прихильність повному і безстроковому режиму припинення вогню, а також погодили спільну заяву.

"Тристороння контактна група за участю представників ОРДО і ОРЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей) підтверджує свою повну прихильність перемир'ю, оголошеному у зв'язку з початком навчального року, та виконанню додаткових заходів, спрямованих на забезпечення комплексного і сталого безстрокового припинення вогню, включаючи виконання всіх відповідних наказів", - озвучив текст заяви Мартін Сайдік.

Учасники економічної робочої групи обговорювали питання водопостачання, а саме поточні розрахунки та погашення заборгованості за поставлену воду. Обговорювалися, зокрема, постачання води в системі "Карбоніт". "Сподіваюся, що у найближчому часі сторони прийдуть до рішень, що дозволять відновити повне функціонування цієї системи", - зазначив Сайдік. Також робоча група продовжила розгляд можливостей погашення заборгованості колишнім співробітникам Української залізниці в ОРДЛО.

Читайте також: Мінська група домагатиметься безстрокового припинення вогню на Донбасі - Сайдік

Під час роботи гуманітарної групи посол Тоні Фріш поінформував про свою чергову поїздку в Луганську область, де відвідував центри утримання по обидві сторони від лінії зіткнення, а також пункти пропуску "Золоте" і "Станиця Луганська". Група продовжила дискусію щодо можливого обміну утримуваних у зв'язку з конфліктом осіб. Сайдік переконливо закликав сторони продемонструвати гуманність і зробити все можливе для звільнення утримуваних до новорічних і різдвяних свят.

Політична робоча група продовжила обговорення питань, пов'язаних з модальностями імплементації так званої "формули Штайнмайера" в контексті продовження дії закону про особливий статус ОРДО і ОРЛО і переговорів в "нормандському форматі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-