Порошенко: Верховний суд - нова сторінка в історії українського правосуддя

Порошенко: Верховний суд - нова сторінка в історії українського правосуддя

Укрінформ
Кардинально оновлений склад Верховного суду і складення присяги новими суддями - це нова сторінка  в історії українського правосуддя і шанс побудувати нову судову систему.

Про це Глава держави заявив у суботу, виступаючи на церемонії прийняття присяги суддів Верховного суду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні, 11 листопада, надзвичайно важливий день - день народження принципово нового суду України. Він вперше був сформований на основі конкурсу, безпрецедентно відкритого, унікального, прозорого, транспарентного, конкурсу з високим рівнем конкуренції, який  проходив під дуже пильним наглядом громадськості, з прискіпливою перевіркою кандидатів усіма  антикорупційними органами. Це дає нам шанс побудувати нову судову систему. І сьогодні ми відкриваємо нову сторінку в історії правосуддя України", - наголосив Президент. 

Він зазначив, що історичний шлях України вимірюється різними відрізками, але за всю українську історію справді незалежного суду ніколи не було. 

"Безумовно наш історичний шлях вимірюється різними відрізками. Скоро вже тисяча років від початку князювання Ярослава Мудрого і народження  "Руської правди", понад 300 років Конституції Пилипа Орлика, виповнюється 100-ліття УНР і 27-ий рік нашої Незалежності. Але по-справжньому незалежного суду, який зараз створюється, не було ще ніколи. Не з'явився він і після 1991 року", - підкреслив Порошенко.

За його словами, в Україні змінювалися президенти, уряди, парламенти, створювалися юрисдикції, додавалися інстанції, але судова система ніколи не була по-справжньому незалежною, а тому не задовольняла суспільства. Саме тому і було прийнято рішення змінити норми Конституції і закласти фундамент нової незалежної судової системи і, в першу чергу, Верховного суду, який  будується на цьому новому фундаменті. "Вперше від процедури  добору судів були усунуті всі політичні органи, політичні партії, парламент. І дуже важливо, що усунутий і Президент від формування судів", - зазначив керівник держави.

Він зауважив, що до складу нового Верховного суду вперше увійшли люди з-поза судової системи і це також свідчить про реформування системи судочинства в Україні. "Хтось має досвід у судовій системі, хтось прийшов на посаду судді після багатьох років адвокатської діяльності, хтось є правозахисниками, науковцями, викладачами.  Кожен четвертий суддя ВС - адвокат чи науковець. Це безпрецедентно, адже ніколи раніше ніхто з-поза меж судової системи не мав права бути кандидатом  у судді Верховного суду. На сьогодні ці можливості  відкриваються", - підкреслив Президент.

Він наголосив, що реформуванням своєї судової системи Україна запроваджує європейські стандарти судочинства. "Вже ухвалено закон, який викладає в новій редакції чи вносить зміни до процесуальних кодексів і встановлює нові правила судового процесу, ефективного, швидкого та зручного для всіх його учасників. Нові норми, передбачені Господарським, Цивільним, процесуальними кодексами, гарантуватимуть захист прав власності як для простих громадян, так і для українських та міжнародних інвесторів. Осучаснені положення адміністративного судочинства спростять захист громадян у відносинах з державою. У судовій системі міняються правила, міняються люди", - підкреслив Президент. 

На його переконання, завдяки таким крокам Україна має всі шанси побудувати нову судову систему і стати прикладом для інших держав "і щодо впровадження стандартів і правил, і щодо прозорості конкурсних процедур, і щодо відкритості, і щодо залучення громадськості", - заявив Президент. 

Як повідомляв Укрінформ, Вища рада правосуддя протягом 14-25 вересня 2017 року розглянула 120 матеріалів щодо внесення подання Президентові про призначення на посади суддів Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного кримінального, Касаційного цивільного судів у складі Верховного суду.

29 вересня 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення 111 кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного суду. Водночас ВРП відклала розгляд матеріалів щодо семи кандидатів на посади суддів Верховного суду. Причинами відкладення стали нерозглянуті дисциплінарні провадження стосовно діючих суддів; наявність дисциплінарних скарг, які потребують перевірки до вирішення питання призначення кандидатів на посади; надходження звернень щодо кандидата, які потребували додаткового вивчення.

Читайте також: Порошенко обіцяє внести до Ради законопроект про військовий суд

Під час засідання 9 листопада 2017 року ВРП  розглянула питання щодо внесення подання Президентові про призначення ще трьох суддів на посади суддів Касаційного кримінального суду та Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду.

Вищою радою правосуддя ухвалено рішення щодо внесення подання Президентові України про призначення 114 кандидатів на посади суддів Верховного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-