Дуда розповів, хто “розхитує” відносини з Україною

Дуда розповів, хто “розхитує” відносини з Україною

Укрінформ
Історична політика є важливою для міждержавних відносин, оскільки вона впливає на позицію країн і на відносини між країнами. 

Про це заявив в ефірі радіо Plus президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи питання польсько-українських відносин в історичній площині.

"Історична політика теж важлива, і складно з цим не погодитися, оскільки історія та історична пам’ять впливають на те, яким є фундамент, як формуються різного роду інституції, це впливає на відносини між людьми", - заявив Дуда.

Він підкреслив, що ці відносини "не можуть спиратися на брехню, наклепи, замовчування, заперечення історії, особливо трагічної історії".

Дуда підкреслив: якщо відносини складаються нормально, то "потрібно говорити про історію, особливо її трагічні моменти, слід визнати провину і дозволити вшанувати жертв".

Він додав, що не можна погоджуватися на ситуацію, в якій "високопоставлені представники різного роду інституцій в Україні поводяться таким чином, що це не відповідає реалізації двосторонніх відносин за принципом добросусідських відносин".

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада Президент України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі задля уникнення подальшої ескалації напруги у двосторонніх відносинах на тлі резонансних заяв представників польської влади на адресу України.

Раніше в МЗС України у відповідь на заяви міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського наголосили, що в Україні немає антипольських настроїв, більшість українців абсолютно позитивно ставляться до Польщі, попри розбіжності в оцінках складного історичного минулого. Українські дипломати також заявили, що запропонували польській стороні підписати своєрідну "дорожню карту" історичного примирення, проте відповіді ще не отримали.

Читайте також: Ващиковський сказав, що не так у відносинах Польщі з Україною

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський 2 листопада заявив, що його країна починає здійснювати процедури для недопуску до Польщі людей з України, які "мають вкрай антипольські погляди". За його словами, найближчим часом мають оприлюднити імена осіб, яких буде стосуватися заборона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-