Рада ухвалила закон про житлово-комунальні послуги

Рада ухвалила закон про житлово-комунальні послуги

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про житлово-комунальні послуги», що є частиною реформи галузі.

Відповідний законопроект у цілому підтримали 262 депутата при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

При цьому парламент включив у законопроект положення, зачитане заступником голови Комітету ВР з питань будівництва,  містобудування і житлово-комунальних послуг Оленою Бабак, що доповнює частину 1 статті 26 новим абзацом.

«Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином», - зачитала Бабак уточнення статті.

Разом із тим в цій статті зазначається, що у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Також парламент одночасно врахував у тексті законопроекту 3 поправки, які були відхилені парламентом 8 листопада. Першою з них передбачається, що предметом регулювання цього закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках. Разом із тим не є предметом регулювання цього закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до статті 22 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». 

Інша поправка визначає повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг. Третя поправка визначає права і обов’язки споживачів.

Читайте також: Рада розгляне зміни до держбюджету-2017 щодо субсидій

Як повідомлялось, законопроект «Про житлово-комунальні послуги» був зареєстрований у грудні 2014 року Кабінетом міністрів, але в листопаді 2015 року його було повернуто комітету на доопрацювання для підготовки до повторного першого читання. У лютому 2016 року вже доопрацьований законопроект №1581-д був ухвалений у першому читанні, а в травні 2017 року парламент направив його на повторне друге читання.

Потреба у його ухваленні виникла після того, як 1 липня 2015 року набрав чинності закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Він зафіксував, що у багатоквартирному будинку може бути лише три форми управління: безпосередньо співвласники, об'єднання співвласників та управитель. Водночас питання відносин між управителем та співвласниками багатоквартирних будинків досі не врегульоване.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-