Європейський суд скасував санкції проти екс-депутата Іванющенка

Європейський суд скасував санкції проти екс-депутата Іванющенка

Укрінформ
Європейський суд загальної юрисдикції скасував санкції щодо колишнього народного депутата України Юрія Іванющенка.

Рішення від 8 листопада опубліковано на сайті суду, повідомляє "Європейська правда".

«З прецедентної практики випливає, що попри розсудливе ставлення Ради (ЄС - ред.) до загальних критеріїв, які слід враховувати з метою прийняття обмежувальних заходів, ефективність судового контролю, гарантованого статтею 47 Конвенції вимагає, щоб у рамках розгляду законності підстав, які є основою для прийняття рішення про включення або збереження імені особи в переліку осіб, що підпадають під дію обмежувальних заходів, суди Європейського Союзу забезпечували, щоб це рішення, яке впливає на цю особу індивідуально, приймалося на достатньо твердій фактологічній основі», - йдеться в обгрунтуванні до рішення суду з вказанням недостатнього вивчення фактів по справі.

Після вивчення матеріалів справи суд прийшов до висновку, що приймаючи рішення про залишення Іванющенка у санкційному списку, у Ради (ЄС - ред.)не було достатніх доказів для цього. Зокрема, для збереження імені Іванющенка в санкційному списку не було достатнім обгрунтування тим, що він є об'єктом кримінального судочинства, порушеного в Україні про дії, які можуть бути визначені як незаконне привласнення державних коштів.

В ухвалі Європейський суд визнає недійсними рішення Ради ЄС від 5 березня 2015 року та від 4 березня 2016 року про застосування обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, підприємств та органів у зв'язку з ситуацією в Україні, в тій мірі, якою вони стосуються заявника, тобто Іванющенка.

Також суд зобовязав ЄС оплатити судові витрати Іванющенка.

8 листопада суд також виніс своє рішення по аналогічній справі, яка розглядалася за позовом від імені колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. У цій справі позов було відхилено, Клименка суд зобов'язав оплатити судові витрати.

Читайте також: Справа Клименка: прокуратура проводить обшуки у екс-керівників банку "Капітал"

Нагадаємо, у 2014 році колишньому народному депутату України Юрію Іванющенку повідомлено про підозру за фактом організації розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах у сумі близько 177 млн грн під час укладання договорів між державним підприємством "Держекоінвест" та ТОВ "Карпатибудінвест" та за фактом отримання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах в сумі близько 650 млн грн.

Крім того, управлінням ГПУ з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні за підозрою Іванющенка у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 189, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України за фактом організації вимагання за попередньою змовою групою осіб частки у статутному фонді ТОВ "Промринок", що завдало матеріальної шкоди потерпілим у великих розмірах та організації підписання, за попередньою змовою групою осіб завідомо підробленого документа.

На початку березня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що кримінальні провадження проти Іванющенка об'єднані в одне. Досудове слідство триває.

Того ж місяця Іванющенка вилучили із санкційного списку Євросоюзу у зв'язку з тим, що його ситуація "не відповідала визначеним критеріям" для продовження обмежувальних заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-