Місцеві вибори: майже 40% порушень пов'язані з агітацією - КВУ

Місцеві вибори: майже 40% порушень пов'язані з агітацією - КВУ

Укрінформ
Близько 40% порушень, зафіксованих представниками Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" під час виборчої кампанії на виборах в ОТГ, що відбудуться 29 жовтня, мають технологічний або процедурний характер.

Про це розповів генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель 27 жовтня на прес-конференції щодо ходу виборів в об'єднаних громадах, під час якої було представлено звіт за результатами спостереження упродовж 11-26 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо підсумувати весь масив інформації щодо порушень чинного законодавства, виборчих технологій, ходу виборчої кампанії, то в нас є досить оптимістична оцінка. Близько 40% порушень, які ми зафіксували, мають технологічний або процедурний характер. Це порушення, пов'язані з веденням виборчої агітації: випуск інформаційних матеріалів без відповідних вихідних даних, розміщення матеріалів у заборонених законом місцях (у транспорті, на зупинках громадського транспорту, у приміщенні будинків культури)", - пояснив Кошель.

За його словами, найбільша кількість порушень правил виборчої агітації в ОТГ Хмельницької, Полтавської, Івано-Франківської, Волинської та Житомирської областей.

"Ми також зафіксували, що політичні партії "Самопоміч" і "Відродження" поширювали інформаційні видання попри те, що в територіальних комісіях були відсутні дані про відкриття виборчих фондів цими партіями", - пояснив Кошель.

При цьому він зазначив, що технологія прямого підкупу виборців на другому місці.

Читайте також: БПП і "Батьківщина" висувають найбільше кандидатів на виборах у тергромади - КВУ

"90% порушень такого характеру - це надання виборцям товарів і послуг, і дуже часто це  відбувається у встановлених законом межах... Близько 20% ми фіксуємо процедурних помилок у роботі виборчих комісій і близько 10% спроб використання адміністративного ресурсу", - додав директор КВУ.

Головною технологією, яку використовували кандидати на цих виборах, стали зустрічі з виборцями.

"Ми також із приємністю фіксували, що в деяких територіальних громадах відбувалися дебати між кандидатами. Наприклад, в Славській ОТГ на Львівщині участь у дебатах брали всі без винятку кандидати на посаду селищного голови", - уточнив Кошель.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила перші вибори голів і депутатів у 202 об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-