Портников: Україна не має бути полігоном, де вирішується, яким буде світ через роки

Портников: Україна не має бути полігоном, де вирішується, яким буде світ через роки

Укрінформ
Сполучені Штати та Захід, як гаранти міжнародного права, мають допомагати Україні повернути її окуповані території.

Таку думку висловив публіцист Віталій Портников на засіданні експертного круглого столу в Art Hub Укрінформу, організованого фондом "Open Ukraine".

"Я вважаю, що США та Захід задля дотримання міжнародного права могли б помагати будь-якій Україні - авторитарній, демократичній, неуспішній, тому що це країна, у якої відрізали частину території, порушуючи всі міжнародні права", - наголосив Портников.

За його словами, в цій ситуації Україна не має бути суб'єктом великої політики "та полігоном, де вирішується, яким буде сучасний світ через 10, 20, 30 років".

Від того, що Україна стане успішною, демократичною, але без Криму і території Донбасу, у світі зміни не відбудуться на краще, "тому що таких Україн уже буде десятки, бо Захід, як гарант міжнародного права і демократичних цінностей, може зникнути з політичної карти і поступитися Китаю, продовжувачем якого буде Російська Федерація", - наголосив Портников.

Читайте також: США мають тиснути на Росію, поки Путін не змінить поведінку - Крамер

Він зауважив, що наразі США та Заходу треба більше приділяти увагу та допомагати країнам для того, щоб зберегти їхню територіальну цілісність. Це стосується не лише України, а й Грузії та Молдови.

У свою чергу, голова правління фонду "Відкрий Україну" Роман Шпек під час експертного круглого столу заявив, що "відсутність реальної політики по відношенню до України з боку США та ЄС призвела до трагедії, яка відбувається в Україні". Шпек пояснив, що міжнародні інструменти, які використовувалися протягом останніх 20 років відносно України, були "більш подібні на рефлексію, а не на реальну стратегічну політику".

Він вважає, що не заради України, а для торжества міжнародного права Захід та США повинні працювати з Україною. На його переконання, США та ЄС мають зробити все можливе, щоб санкції проти РФ були більш дієвими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-