Кулеба:

Кулеба: "Освітня" резолюція ПАРЄ – це тиск на Венеціанську комісію

Укрінформ
Ухвалення резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи після обговорення на дебатах Закону України "Про освіту" є тиском на Венеціанську комісію.

Про це постійний представник при Раді Європи Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю Укрінформу.

"Я особисто вважаю, що ухвалення такої резолюції – це тиск на Венеційську комісію. Тому що ПАРЄ, по суті, демонструє, якою є її позиція", - сказав Кулеба.

За його словами, вплинути на Венеційську комісію таким чином важко, але очевидним є те, що експерти враховуватимуть контекст, в якому цей процес відбувається.

"Наша позиція дуже проста - не треба тиснути на Венеційську комісію нікому: ні Україні, ні Угорщині, ні ПАРЄ, ні ЄС, ні РФ. Це авторитетний орган, дайте йому змогу зрозуміти, що передбачає Закон України "Про освіту", - наголосив очільник постпредства України при РЄ.

Щодо самого документа ПАРЄ, то він підкреслив, що в ньому є дві ключові речі: одна принципово важлива для України, друга – принципово важлива для угорців.

"В резолюції написано, що державну мову потрібно знати. Адже це неприпустимо, коли нацменшини не володіють державною мовою. Це "плюс" для України. А "плюс" для угорців у тому, що їм вдалося протягнути положення, в якому Асамблея закликає Україну виконати всі рекомендації Венеційської комісії, які будуть надані в грудні цього року", - сказав Кулеба.

Читайте також: Закон про освіту: Климпуш-Цинцадзе порівняла дії Угорщини з референдумом у Нідерландах

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ 12 жовтня ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість новим українським законом "Про освіту". У документі підкреслюють, що новий закон спричинить суттєве скорочення прав національних меншин. 

Повний текст інтерв'ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-