Естонія відкидає вимоги Угорщини переглянути асоціацію з Україною

Естонія відкидає вимоги Угорщини переглянути асоціацію з Україною

Укрінформ
МЗС головуючої в ЄС Естонії виступає проти перегляду угоди про асоціацію з Україною, як того вимагає Угорщина через невдоволення новим законом про освіту. Не підтримують погрози на адресу Києва і в Берліні.

Про це повідомляє DW.

"Угода про асоціацію між Україною і ЄС щойно набрала чинності, тож нам варто сфокусуватися на її ефективній імплементації", - зазначили у прес-службі міністерства закордонних справ Естонії, відповідаючи на запит DW.

Так у Таллінні прокоментували вимоги Угорщини переглянути угоду про асоціацію через те, що Україна, на думку угорської сторони, порушує положення угоди, обмежуючи новим законом про освіту право національних меншин навчатися рідною мовою. На вимогу Будапешта це питання внесене у порядок денний зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбудеться у понеділок, 16 жовтня, у Люксембурзі.

Естонія констатує, що гармонізація українського законодавства про освіту із законодавством країн ЄС є пріоритетом українського уряду. "При цьому законодавство має відповідати міжнародним зобов'язанням, які взяла на себе Україна", - зазначили в естонському МЗС. У зовнішньополітичному відомстві країни привітали той факт, що Україна звернулася до Венеціанської комісії Ради Європи із проханням дати оцінку мовним положенням закону про освіту. "Ми також закликаємо всі сторони до діалогу", - йдеться у відповіді МЗС Естонії.

У Берліні вимоги Угорщини щодо перегляду угоди про асоціацію з Україною офіційно не коментують. Натомість у неформальних розмовах німецькі дипломати також говорять про те, що сторонам варто вести діалог і дочекатися висновків Венеціанської комісії. "Погрози і блокади нікому нічого не дають", - констатують у німецькому МЗС. Водночас у Берліні засмучені тим, що Київ не провів ретельних консультацій з сусідами з ЄС, а також з представниками національних меншин до ухвалення закону про освіту.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіти. 25 вересня його підписав Президент.

Читайте також: Угорщині буде складно домогтися перегляду асоціації Україна-ЄС – євродипломат

Закон передбачає перехідний період для дітей, які розпочали навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну. З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Водночас офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону. Зокрема, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що цей закон порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, він має намір ініціювати перегляд цієї угоди.

Україна направила статтю 7 закону "Про освіту" на експертизу до Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-