Геращенко про

Геращенко про "мовне" рішення ПАРЄ: Нам вдалося "збити" найодіозніші поправки

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що резолюція, ухвалена Парламентською асамблеєю Ради Європи щодо закону України "Про освіту", містить подвійні стандарти.

Про це йдеться у її повідомленні, опублікованому у Facebook.

"Резолюція, прийнята за ініціативи угорської і румунської делегацій, має подвійні стандарти. Нам вдалося "збити" майже всі найодіозніші поправки, на жаль, не всі. Чекаємо висновків Венеціанської комісії і працюємо далі над реформуванням країни і над посиленням нашої єдності. Всередині країни і зовні", - написала вона.

Геращенко висловила жаль з приводу того, що не всі учасники української делегації змогли виступити на дебатах, зокрема і вона сама.

"На жаль, електронне жеребкування під час обговорення рапорту по освітньому закону вибрало в основному угорських і румунських доповідачів, а з української делегації виступили лише Володимир Ар'єв, Борислав Береза і Костянтин Усов", - зазначила вона.

Віце-спікер підкреслила, що вона планувала у своєму виступі зосередитися на ключовому праві дітей - праві на освіту.

"Українська освіта має бути сучасною і конкурентною, бо досі наші школи працювали за радянською освітньою системою. І всі українські діти, чи вони навчаються в найпрестижніших школах Києва, чи в крихітних сільських школах центральної і західної України, мають ОДНАКОВЕ право на якісну освіту, яка дасть їм шанс вступити до найкращих українських вишів", - підкреслила Геращенко.

Також вона зазначила, що освітній закон дає право дітям навчатися в садочках і початковій школі рідною мовою. "Але потім, в середній школі, навчання державною робить дітей більш конкурентними, дає шанс вступити до вишів і потім отримати роботу на держслужбі, де потрібно знати державну мову", - додала віце-спікер.

Читайте також: Мови нацменшин в Україні: ПАРЄ прийняла рішення про освітній закон

Окрім того, вона підкреслила неприпустимість прихованих територіальних претензій до України в агресивних заявах деяких представників угорської і румунської делегацій.

Як повідомлялося, у четвер ПАРЄ ухвалила рішення, яке містить рекомендації, що стосуються Закону України "Про освіту". Зокрема, ПАРЄ рекомендує врахувати всі рекомендації Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) до статті 7 закону "Про освіту".

Відповідний висновок очікується на кінець поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-