Ягланд про мовний закон: діалог із Києвом буде після

Ягланд про мовний закон: діалог із Києвом буде після "венеціанських висновків"

Укрінформ
Рада Європи готова продовжити взаємодію з Києвом щодо забезпечення прав національних меншин у частині вивчення рідних мов.

Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, відповідаючи на запитання депутатів ПАРЄ щодо ситуації навколо мовної статті нового закону України "Про освіту", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми чекаємо на висновки Венеціанської комісії (щодо освітнього закону – ред.), і, грунтуючись на ній, продовжимо діалог з керівництвом України", - заявив генсек Ради Європи.

Він зауважив, що у Раді Європи були занепокоєні новим законом України "Про освіту".

"Відтак, ми терміново вступили в контакт з українським керівництвом. Також з візитом перебувала міністр освіти України, яка надала роз’яснення щодо закону", - зауважив Ягланд.

Він наголосив, що Рада Європи уповноважена реагувати на усі рішення держав, які стосуються гарантування прав людини, зокрема національних меншин.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

Читайте також: Спекулювати на "мовному" питанні угорські політики навчились у Кремля - Геращенко

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-