Клімкін у Будапешті запитає про видачу громадянам України угорських паспортів

Клімкін у Будапешті запитає про видачу громадянам України угорських паспортів

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін дуже здивований заявами глави МЗС Угорщини Петера Сіярто про необхідність перегляду Угоди про асоціацію Україна-ЄС через освітній закон і планує обговорити це питання під час візиту до Будапешта.

Про це Клімкін повідомив у Twitter.

"Дуже здивований заявами глави МЗС Угорщини щодо перегляду Угоди про асоціацію. Планую обговорити всі питання 12 жовтня в Будапешті", - написав Клімкін.

Він додав, що для нашої країни перегляд Угоди про асоціацію можливий лише у контексті забезпечення чіткої європейської перспективи України.

Клімкін також підтвердив готовність до діалогу з Угорщиною на всіх рівнях. "Говоритимемо про все, у тому числі видачу громадянам України угорських паспортів і не тільки...", - зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

Він також запросив європейських партнерів відвідати Закарпаття і повідомив, що планує візит іноземних послів до цього регіону і безпосереднє спілкування з його жителями.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто на зустрічі з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем 9 жовтня наголосив на необхідності перегляду Угоди про асоціацію Україна-ЄС через освітній закон.

Як повідомлялося, Парламентська асамблея Ради Європи 12 жовтня проведе термінові дебати щодо мовної статті нового закону України "Про освіту".

Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Читайте також: Спекулювати на "мовному" питанні угорські політики навчились у Кремля - Геращенко

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-