Посол Болгарії побачив нові можливості у законі України про освіту

Посол Болгарії побачив нові можливості у законі України про освіту

Укрінформ
Новий закон "Про освіту" відкриває можливості для дітей національних громад, що проживають в Україні, добре опанувати як державну, так і рідну мови.

Про це сказав Надзвичайний і Повноважний посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев під час зустрічі з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, повідомляє прес-служба МОН.

"Ми бачимо, що Закон "Про освіту" дає нам нові можливості, аби наші діти добре володіли як українською, так і болгарською мовами", - сказав дипломат. 

Він звернувся до міністра з пропозицією, аби разом з українською мовою поліпшити рівень навчання та викладання болгарської.

"З огляду на нові можливості, які відкриває реформа, ми хотіли б, щоб у школах нацменшин діти в результаті набували гідних знань з обох мов. Це і питання обсягу вивчення мови, і питання якості вчителів, і питання підходів та методів викладання, і питання підручників", – наголосив посол.

У свою чергу Гриневич зазначила, що обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що нею вивчатимуться, затверджуватимуться індивідуально для кожної нацменшини на рівні постанови Кабміну. 

"Я пропоную створити спільну робочу групу, яка працюватиме комплексно над навчальним планом для болгарської меншини, над створенням підручників, над питанням підвищення кваліфікації вчителів", – сказала міністр.

Сторони також погодились, що для успіху впровадження усіх нововведень у школах з болгарською мовою навчання потрібно провести консультації з представниками меншини від різних регіонів України. Посол запросив міністра, зокрема, на круглий стіл за участю усіх громад, що відбудеться 11 жовтня.

Читайте також: Угорщина з Румунією домагатимуться змін в українському законі про освіту

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила Закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою. Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію. 

6 жовтня у міністра освіти і науки України Лілії Гриневич також заплановано зустріч з генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, на якій теж обговорюватиметься питання експертизи та імплементації статті 7 закону «Про освіту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-