Проектом Nord Stream-2 Кремль хоче

Проектом Nord Stream-2 Кремль хоче "покарати" Україну - Лінкявічюс

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс нагадав, що будівництво газопроводу Nord Stream-2 суперечить енергетичній політиці Євросоюзу і є не комерційним, а геополітичним проектом.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

"Ми вважаємо цей проект (Nord Stream-2 - ред.) не комерційним, а геополітичним, який не має нічого спільного з енергетичною політикою Євросоюзу. А в ній заявлене прагнення до зменшення залежності від одного джерела, прагнення до більшої диверсифікації", - сказав Лінкявічюс.

За його словами, ще один негативний наслідок цього проекту - "це "покарання" України, оскільки при реалізації Nord Stream-2 вона викреслюється із схеми доставки газу".

Також глава зовнішньополітичного відомства Литви нагадав, що між проектами "Південний потік" і "Північний потік" мало відмінностей. Проте в першому випадку принципи енергетичної політики Євросоюзу переважали, а в другому "чомусь в результаті - інший підхід". "І про все це треба говорити, треба продовжувати порушувати ці питання", - резюмує Лінкявічюс.

Читайте також: Лінкявічюс нагадує: після навчань "Запад-2013" Росія почала дві війни

Як відомо, проект "Північний потік-2" (Nord Stream-2) передбачає будівництво двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море в Німеччину. За планом загальна пропускна здатність має становити 55 мільярдів кубометрів на рік.

Для реалізації проекту створена компанія Nord Stream 2 AF, яка в квітні підписала угоди про фінансування проекту з Shell (Велика Британія - Нідерланди), OMV (Австрія), Engie (Франція), Uniper і Wintershall (обидва - Німеччина). У червні партнери перерахували на рахунки компанії понад один мільярд євро. Планується, що трубопровід почне працювати в 2019 році.

Повністю інтерв'ю Лінкявічуса читайте невдовзі на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-