Порошенко не хоче бачити на волі крадіїв карпатського лісу

Порошенко не хоче бачити на волі крадіїв карпатського лісу

Укрінформ
Президент Петро Порошенко наголосив на важливості виконання закону про запровадження кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісів.

Про це він заявив на нараді з питань реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики під час робочої поїздки до Івано-Франківської області, повідомляє прес-служба глави держави.

“Якщо ми запроваджуємо кримінальну відповідальність, а потім навіть схопимо (злочинця – ред.) “на гарячому”, а він потім опиниться на волі – це не те, що хочу бачити я... Якщо вони накрали ліс, а потім звільнилися – то це для них як відпустка. Я не приймаю такої позиції”, - звернувся Президент до в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Володимира Бондаря, який поінформував про звільнення з посад причетних до незаконного вирубування лісів.

Глава держави також наголосив, що втрати України від незаконного вирубування не 1,5% лісу, а "значно більші".

Читайте також: Порошенко: Потрібно запровадити єдину державну систему електронного обліку деревини

“400 не чистих на руку працівників, які брали участь у незаконних рубках спільно, я наголошую, з представниками місцевої влади, спільно з силовиками, які їх прикривають. Створено мафіозне угруповання і ще й посилаються нагору, що у них там є “парасольки”... Ваші "парасольки" закінчені", - підкреслив Порошенко.

У цьому зв'язку глава держави наголосив, що в Україні діє закон, який передбачає кримінальну відповідальність за знищення лісів. "І через дуже короткий термін я прошу силовиків, губернаторів підготувати мені звіт щодо ефективності застосування цього закону. Вам для цього дали повноваження”, - заявив він.

Глава держави також акцентував на необхідності проаналізувати ефективність дії мораторію на вивезення лісу-кругляка. Він додав, що різкого зростання завантаження українських деревообробних підприємств у зв’язку із припиненням вивозу кругляка не відбулось. “Значить, існує тіньовий ринок, який на сьогодні має бути закрито”, - підкреслив Порошенко.

Президент звернувся до представників прокуратури, поліції, лісників і представників місцевого самоврядування визначити конкретні заходи, встановити чіткі терміни відповідальності, а також нагадав їм про особисту відповідальність.

“Це абсолютно чітка моя позиція – досить. Люди мають відчути, що в нас не просто припинилися незаконні рубки, а й дуже активно ведеться відновлювальна робота (із відновлення лісів – ред.)”, - підсумував глава держави.

Як повідомлялося, 31 серпня Президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат", що посилює відповідальність за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-