До ПАРЄ терміново внесли проект дебатів щодо закону України про освіту

До ПАРЄ терміново внесли проект дебатів щодо закону України про освіту

Оновлено
Укрінформ
До проекту порядку денного осінньої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи терміново внесли питання щодо дебатів на тему: "Новий закон України про освіту як головна перешкода вивчення національними меншинами рідних мов".

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі ПАРЄ.

Остаточний порядок денний осінньої сесії, яка пройде 9-13 жовтня у Страсбурзі, буде затверджений у перший день засідання.

Також, як планується, 11 жовтня до ПАРЄ звернеться Президент України Петро Порошенко та відповість на запитання парламентаріїв.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Читайте також: Клімкін у жовтні поїде в Угорщину – обговорювати "чутливе питання"

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-