Угорщина не підтримає жодну ініціативу Києва до скасування мовної статті - посол

Угорщина не підтримає жодну ініціативу Києва до скасування мовної статті - посол

Укрінформ
Угорщина не буде підтримувати жодну ініціативу України на міжнародній арені до скасування мовної статті закону "Про освіту".

Про це заявив журналістам посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень у п'ятницю, 29 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не будемо підтримувати жодної української пропозиції (на міжнародній арені - ред.)", - сказав посол.

Відповідаючи на запитання журналістів, що Україна має зробити, аби Угорщина змінила свою позицію, Кешкень заявив, що треба змінити статтю 7 закону про освіту.

У цьому контексті він зауважив, що це є не вимогою посольства, а є позицією угорської нацменшини в Україні, "а ми її підтримуємо".

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Читайте також: ОБСЄ ще в 2006 році радила українським румунам краще вчити державну мову

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-