Протидія загрозам нацбезпеці у ЗМІ: Томіленко критикує проект закону

Протидія загрозам нацбезпеці у ЗМІ: Томіленко критикує проект закону

Укрінформ
Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вважає, що законопроект щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері може загрожувати, в разі його прийняття, свободі слова.

Про це він сказав на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли ми говоримо про розробників, про ініціаторів цих законопроектів - вони тікають від громадських дискусій, вони намагаються якомога швидше провести це через Верховну Раду, прикриваються різними гаслами про національну безпеку і, відповідно, закладають туди моменти, які можна поширити на заборону будь-якого онлайн-ЗМІ і, відповідно, під певними дуже широкими повноваженнями», - підкреслив він. 

Томіленко також додав, що будь-які зміни мають базуватись на довірі. «На сьогодні у нас величезна криза довіри, бо у нас перша думка - це той, хто має владу, він має спокусу зловживати цією владою, і це вже перевірено практикою», - зазначив голова НСЖУ.

Читайте також: Порошенко ввів у дію рішення Радбезу про управління державою в умовах НС

Його позицію, що такі законодавчі ініціативи мають проходити широке експертне обговорення, підтримала Ольга Кирилюк - співзасновник та керуючий партнер ГО «Партнери цифрового правозахисту».

«Ті законодавчі ініціативи, які спрямовані на блокування інтернет-ресурсів, повинні бути обговорені перш за все в експертному середовищі і повинні пояснюватись. І якщо вони не відповідають міжнародним стандартам, вони повинні вважатися такими, що не можуть бути прийняті і на національному рівні», - зазначила вона. 

Водночас вона підкреслила, що в законопроекті містяться норми, які є «абсолютно неприйнятними», зокрема, щодо «технологічного тероризму». «Поняття прописано настільки широко, що під це поняття можна буде підвести досить широкий спектр дій», - зазначила експерт. Також передбачається як судове, так і досудове блокування інтернет-ресурсів на строк до 48 годин. «На сьогодні - це 48 годин, але ми не знаємо, на який проміжок часу це перетвориться завтра», - підкреслила Кирилюк.

Як повідомлялося, відповідний законопроект №6688 був зареєстрований 12 липня депутатами-членами комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Тетяною Чорновол і Дмитром Тимчуком (обидва від фракції «Народний фронт»), а також Іваном Вінником (фракція «Блок Петра Порошенка»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-