Доповідь ООН підтвердила, що Росія ігнорує міжнародне право в окупованому Криму - МЗС

Доповідь ООН підтвердила, що Росія ігнорує міжнародне право в окупованому Криму - МЗС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вітає доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини "Ситуація з правами людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 

Про це йдеться у коментарі, поширеному прес-службою МЗС. 

"Масштаб міжнародно-протиправних діянь та правопорушень, що вчиняються російською окупаційною владою в Криму, засвідчують зухвале ігнорування Росією своїх міжнародно-правових зобов’язань, які випливають з Гаазьких та Женевських конвенцій", - йдеться у документі.

У МЗС акцентували, що окрім відверто кримінальних злочинів, що вчиняються окупаційною владою в Криму проти кримських татар, українців та всіх, хто продовжує  виступати проти російської окупації, у доповіді наводяться конкретні випадки незаконних затримань, примусових зникнень та викрадень, позасудових страт та інших порушень основоположних свобод та прав людини. 

"Виходимо з того, що доповідь є першим кроком на шляху до системної імплементації положень Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 71/205, яка разом з Резолюцією ГА ООН 68/262 є засадничими документами, що підтверджують територіальну цілісність України, засуджують тимчасову окупацію Росією частини території України – АР Крим та м.Севастополь – та не визнають анексію півострова", - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС наголосили, що лише за умови комплексного виконання згаданих Резолюцій ГА ООН та консолідації міжнародного тиску на Росію як країну-окупанта можна досягти часткового покращення ситуації з правами людини, включно із виконанням Росією наказу Міжнародного суду ООН у справі України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що Україна на всіх етапах підготовки доповіді сприяла УВКПЛ та Місії ООН з прав людини в Україні, доклала максимум зусиль для забезпечення доступу експертів Місії на тимчасово окуповану територію Криму. "На жаль, всупереч вимогам Резолюції 71/205 та численним закликам міжнародного співтовариства, Російська Федерація і цього разу проігнорувала мандат ООН, внаслідок чого спостерігачі не мали змоги безпосередньо відвідати окуповану територію півострова", - констатували у МЗС.

Читайте також: ООН: Росія “конфіскувала” у Криму державну і приватну власність

Насамкінець у зовнішньополітичному відомстві закликають Генерального секретаря та Верховного комісара ООН і далі докладати зусиль для повного виконання Резолюції 71/205.

"Очікуємо від міжнародного співтовариства продовження системного тиску на Російську Федерацію з метою припинення порушень прав людини та основних свобод в незаконно окупованому Криму, а також деокупації півострова", - резюмували у МЗС.

Читайте також: Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилась - ООН

Як повідомляв Укрінформ, 25 вересня було оприлюднено тематичну доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини на тему: "Ситуація з правами людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". Вона є результатом копіткої роботи зі встановлення фактів системних порушень прав людини Російською Федерацією в незаконно окупованому Криму, логічним об'єднанням та узагальненням порушень прав людини, які фіксувалися та документувалися УВКПЛ у період з лютого 2014 пор вересень 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-