Держдеп: Миротворча місія ООН сприятиме відновленню цілісності України

Держдеп: Миротворча місія ООН сприятиме відновленню цілісності України

Укрінформ
Введення миротворчої місії ООН на сході України захистить громадян від збройного насильства та сприятиме відновленню суверенітету й територіальної цілісності держави.

Про це заявила в середу в Вашингтоні, відповідаючи на запитання Укрінформу, речник Державного департаменту США Хезер Науерт.

"Ми розглядаємо це як можливий захід для захисту українських громадян незалежно від їх національної приналежності та національності", - зауважила представник зовнішньополітичного відомства США під час брифінгу в Міжнародному прес-центрі Вашингтона.

Читайте також: Порошенко і новий генсек ОБСЄ обговорили розміщення місії ООН на Донбасі

Вона додала, що це рішення здатне посприяти відновленню суверенітету й територіальної цілісності України. Водночас, представник США наголосила, що мандат місії має поширюватися на всю територію, що перебуває під контролем проросійських сил.

"Такі сили повинні мати широкий мандат для забезпечення миру й безпеки на всій окупованій території України, включно до кордону з Росією, щоб уникнути поглиблення або узаконення розколу всередині України", - заявила речник Держдепартаменту США.

Читайте також: "Блакитні каски" на Донбасі: Екс-прем'єр Литви назвав найкращий варіант

У цьому зв'язку Науерт підкреслила, що й інші країни, зокрема, Німеччина, погоджуються з цією позицією США. Вона підкреслила, що Вашингтон підтримує зусилля країн Нормандського формату з імплементації Мінських домовленостей. Науерт нагадала, що спецпредставник США Курт Волкер докладає безпосередніх зусиль на цьому напрямі. За її словами, мета цих кроків спрямована на відновлення територіальної цілісності України, а також захисту українців незалежно від їхньої релігії чи мови, якою вони розмовляють.

При цьому речник Держдепу підкреслила необхідність спочатку виконання вимог "Мінська" щодо безпеки на Донбасі.

"Важливо, передусім, забезпечити умови безпеки, і ми вкотре закликаємо Росію запровадити реальний та стійкий режим припинення вогню", - заявила представник США.

Читайте також: «Миротворці» Путіна. Україні готують геополітичну пастку

Вона також наголосила на необхідності відведення важкого озброєння та надання доступу спостерігачам на всій територію, включно до міжнародного кордону з РФ.

"Необхідно забезпечити можливість спостерігачам, які надають повну й достовірну інформацію з місця подій, діяти безпечно в загрозливому середовищі", - зауважила речник Державного департаменту США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-