Посол України у річницю окупації Чехії: Росія лише вдосконалила радянські методи

Посол України у річницю окупації Чехії: Росія лише вдосконалила радянські методи

Укрінформ
Нинішня Росія підступніша за Радянський Союз, який не був адекватно покараний за окупацію Чехії, тому європейцям варто усвідомити, що зупинити агресора можна лише посиленням системних санкцій проти нього.

Про це написав у Facebook посол України у Чеській Республіці Євген Перебийніс з нагоди окупації радянськими військами Чехії у 1968 році.

"Рівно 49 років тому радянські війська та підрозділи деяких інших країн так званого "варшавського договору" окупували Чехословаччину, щоб придушити спробу демократизації в цій країні - "празьку весну". Значна частина чехів і словаків відкрито повстали тоді проти окупації, за що багато хто з них заплатив життям, свободою, або ж змушений був надовго залишити батьківщину. Нинішня Росія не просто успадкувала від СРСР всі його найгірші практики - вона серйозно вдосконалила радянські методи своїми цинічними збоченнями, гібридними агресіями і тотальною брехнею", -  написав дипломат.

Він зауважив, що російський режим, як і всі тоталітарні режими, живиться сконструйованими і спровокованими ним самим конфліктами, оскільки мирно конкурувати з провідними країнами просто неспроможний через свою дрімучу відсталість.

Читайте також: Горбулін сказав, навіщо Кремлю ще може знадобитися ідея "Малоросії"

Перебийніс нагадав, що у 1968 році демократичний світ, за великим рахунком, так і не знайшов що протиставити нахабству і підступності радянського режиму, а млява реакція на агресію Росії проти Грузії у 2008 продемонструвала, що світ не виніс ніяких уроків з історії.

"Лише окупація Криму та агресія проти України на Донбасі, здається, змусили Захід вийти зі стану гібернації. Системні санкції змогли певною мірою приборкати апетити дикунів з ядерними ракетами. Однак санкції можуть бути по-справжньому дієвими і ефективними лише тоді, коли їх об'єкт добре знає, що за невиконання умов автоматично запроваджуються санкції більш жорсткі, а не починаються розмови про їх послаблення. Скільки ще окупацій і агресій треба пережити демократичному світові, щоб нарешті зрозуміти це?", - резюмував Перебийніс.

21 серпня 1968 року відбулось вторгнення військ СРСР та країн-сателітів, членів країн-членів Варшавського договору (окрім Соціалістичної Республіки Румунія) до Чехословацької Соціалістичної Республіки, повалення чехословацького уряду та окупація країни з метою припинення реформ Празької весни. За офіційною радянською версією — для ліквідації загрози виходу ЧССР з "соціалістичного табору" та військового союзу з СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-