Україні треба позбутися

Україні треба позбутися "магічного мислення" в політиці - Горбулін

Укрінформ
Україні треба позбуватися "магічного мислення" у сподіваннях на допомогу міжнародних партнерів, оскільки кожна країна діє насамперед у власних національних інтересах.

Про це пише радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень академік НАНУ Володимир Горбулін у статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

"На жаль, навіть три роки війни, тисячі жертв так і не змогли вбити в нас "магічного мислення". Надії на чарівний порятунок - чи то "американською зброєю", чи то "швидким розпадом Росії", чи то "вступом України до НАТО" - виявляються сильнішими від будь-яких зіткнень з реальністю. Реальністю, яка складається з простих, але неприємних речей, як-от: наявність національних інтересів інших країн, раціональність в їх обстоюванні, що найчастіше межує з цинізмом, і складність адекватної самооцінки", - зазначив він. 

Читайте також: Підписані Трампом санкції вплинуть на дії Європи щодо Росії - радник Порошенка

На думку Горбуліна, у цьому сенсі яскравим прикладом є заклики України про допомогу до західних партнерів, які поки що чітко бачать лише наш порядок денний - зупинити Росію. 

"Із цим порядком денним вони загалом згодні, але не бачать позитиву - чого ж ми хочемо і що нам для цього потрібно? Складно не помітити: там, де ми чітко розуміємо, чого хочемо, ми маємо дуже хороші результати. Наприклад - системна робота з невизнання законності анексії Криму. Або недопущення легалізації "ДНР"-"ЛНР" на міжнародному рівні, хоча Росія вкладає значні ресурси в цей процес. Але якої допомоги ми хочемо у вирішенні даної проблеми?", - акцентував радник Президента. 

Він зауважив, що майже такі самі проблеми пов'язані з питанням надання Україні летальних оборонних озброєнь - ця тема дедалі більше нагадує магічне заклинання, яке розглядається багатьма як певна панацея від всіх українських проблем. Однак, на переконання Горбуліна, левова частка цих проблем лежить у зовсім іншій площині - ефективному управлінні сектором національної безпеки, боротьбі з корупцією, ефективних реформах та економічному зростанні.

“Розраховуючи на допомогу США, добре би пам'ятати й про ще один важливий аспект: безперечно, на даний момент національні інтереси України і зовнішньополітичні інтереси США збігаються. Однак це не означає, що вони будуть такими постійно, або що рішення, які будуть прийнятні для зовнішньої політики США, виявляться однаково прийнятними й для національних інтересів нашої країни", - застеріг академік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-