Судді до ВСУ: Вищу раду правосуддя і Президента просять відсіяти сумнівних кандидатів

Судді до ВСУ: Вищу раду правосуддя і Президента просять відсіяти сумнівних кандидатів

Укрінформ
Громадська рада доброчесності закликає Вищу раду правосуддя і Президента відсіяти недоброчесних кандидатів у судді нового Верховного суду. 

Про це заявила у вівторок під час прес-конференції член Громадської ради доброчесності Наталія Соколенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми звертаємося до Вищої ради правосуддя та Президента з вимогою у жодному разі не допустити недоброчесних кандидатів до нового Верховного суду", - наголосила Соколенко.

За словами Соколенко, серед 120 фіналістів конкурсу до ВС є чимало недоброчесних кандидатів, негативні висновки ГРД стосовно яких не врахувала Вища кваліфікаційна комісія суддів. Тому Громадська рада доброчесності готова допомогти ВРП розібратися зі своїми негативними висновками стосовно кандидатів у судді Верховного суду. "Ми готові приходити і працювати разом з вами над тим, щоб новий склад Верховного суду був справді доброчесним", - заявила Соколенко. 

Вона також публічно звернулася до глави держави: "Президент Петро Порошенко назвав цей конкурс зразковим. Пане Президенте, або вас дезінформують, або ви щиро хочете вірити, що конкурс вдався і є зразковим. Це не так. Ми ініціюємо зустріч із вами і готові прийти у зручний для вас час. Хоча б один недоброчесний суддя у складі Верховного суду підірве довіру до всієї судової реформи та нового суду".

Соколенко закликала ВРП і Президента не призначати на посади суддів Верховного суду 30 фіналістів конкурсу, які, на думку ГРД, є недоброчесними. Натомість новий Верховний суд може запрацювати у меншій кількості, оскільки для кворуму необхідно 65 суддів, вважають у Громадській раді доброчесності.

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного суду. 120 осіб стали переможцями конкурсу, серед них - судді, адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем.

Читайте також: Президент сказав, коли підпише указ про оновлений Верховний суд

Відповідно до процедури, далі комісія має направити рекомендації про призначення переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя (ВРП), яка розглядає матеріали щодо кожного кандидата і теж перевіряє їх на відповідність критеріям етики і доброчесності.

Після цього Вища рада правосуддя робить подання Президентові, який має підписати указ і надати повноваження суддям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-