Україна засуджує спроби узурпації влади у Венесуелі - МЗС

Україна засуджує спроби узурпації влади у Венесуелі - МЗС

Заява
Укрінформ
Україна засуджує спроби уряду Венесуели узурпувати владу та підтримує зусилля світової спільноти щодо врегулювання кризи у цій країні, зокрема, шляхом проведення демократичних виборів.

На цьому наголошується у заяві МЗС щодо ситуації у Венесуелі у зв’язку з виборами до Національної конституційної асамблеї, текст якої надано Укрінформу.

"Україна стурбована зростанням політичного протистояння та насильства у Венесуелі на тлі поглиблення економічної та продовольчої кризи. Ми рішуче засуджуємо спроби уряду Венесуели узурпувати владу, порушуючи основні демократичні права і свободи своїх громадян, включаючи право на мирні зібрання та вільне волевиявлення", - йдеться у документі.

Як наголосили у зовнішньополітичному відомстві, вже не вперше Венесуела демонструє неповагу до демократичних норм і принципів міжнародного права. Зокрема, свого часу держава не підтримала суверенітет та територіальну цілісність України під час голосування важливих для України та всього цивілізованого світу резолюцій Генасамблеї ООН.

Читайте також: У Венесуелі "вибори" закінчилися масштабними сутичками зі смертями

"Україна рішуче підтримує заклики та зусилля світового співтовариства щодо розв’язання кризи у Венесуелі, зокрема, шляхом проведення вільних і демократичних виборів", - наголосили в МЗС.

Як повідомлялося, вибори до Конституційної асамблеї 30 липня у Венесуелі пройшли на тлі насильства і масштабних акцій протесту. Під час нападів на виборчі дільниці загинуло щонайменше 10 людей. 

Нова Конституційна асамблея матиме повноваження переписати конституцію. Президент Мадуро вважає, що вибори - єдиний спосіб відновити у країні мир після місяців протестів та періоду політичної невизначеності. Опозиційні сили бойкотували голосування, яке вони назвали захопленням влади.

Напередодні голосування протестувальники, попри заборону демонстрацій, заблокували дороги у столиці країни Каракасі. Загалом за чотири місяці антиурядових акцій у Венесуелі загинуло близько 100 осіб, дістали поранення тисячі людей, сотні потрапили у в'язницю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-