У форматі

У форматі "Мінська" завтра збирають скайп-конференцію щодо заручників

Укрінформ
Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко анонсувала на 31 липня скайп-конференцію в Мінському форматі.

Про це вона повідомила у Facebook, коментуючи звільнення з полону бойовиків Людмили Сурженко.

"Пані Людмилу катували. І завтра це обов'язково стане предметом жорсткої розмови під час скайп-конференції щодо заручників у форматі Мінської гуманітарної групи", - наголосила вона.

Геращенко також наголосила, що вимагатиме від координатора ОБСЄ в групі відвідати українських заручників на окупованих територіях, до яких роками не допускають представників МКЧХ та інші міжнародні організації. 

Читайте також: Звільнену з полону українку Сурженко катували в "ЛНР"

"Це неправильно, що протягом всього часу роботи Мінської групи представник ОБСЄ лише раз відвідав українських заручників, і бачив лише кількох з них, а не всіх. До українських тюрем всі міжнародні організації мають доступ. А всі факти катування українців бойовиками мають бути засуджені як українськими, так і міжнародними судами", - підкреслила Геращенко.

Вона висловила сподівання, що за фактом незаконного утримання і катування Сурженко бойовиками вже порушено кримінальну справу проти контрольованих РФ бойовиків.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня у Луганську під час перетину лінії розмежування в районі КПВВ "Станиця Луганська" на блокпосту бойовиків "ЛНР" представниками т.зв. "МДБ ЛНР" була затримана український блогер, луганчанка Сурженко Людмила (псевдонім у соцмережах Людмила Ясная). Приводом для затримання стало невиконання Сурженко команд бойовиків (вона є інвалідом слуху з дитинства, користується слуховим апаратом, на якому на той час вийшли з ладу акумулятори). 

29 липня Сурженко було відпущено на волю, їй самостійно вдалось перетнути КПВВ "Станиця Луганська" у важкому психологічному стані, після чого їй надано необхідну медичну допомогу.

Підготовлені звернення до міжнародних організацій та судових інстанцій з приводу порушення прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-