Саакашвілі оскаржить позбавлення його громадянства України

Саакашвілі оскаржить позбавлення його громадянства України

Укрінформ
Захист екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі подасть позов до Президента України Петра Порошенка з приводу позбавлення Саакашвілі українського громадянства.

Про це заявив адвокат Саакашвілі Павло Богомазов у коментарі журналістам після проведення на Майдані в Києві віче, яке скликав "Рух нових сил Михеїла Саакашвілі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами захисника, позов буде подано до Вищого адміністративного суду України.

"Ми на даний час збираємо документи. Як тільки будуть документи зібрані... ми звертаємося до Вищого адміністративного суду оскаржувати указ Президента. Плюс подаватимемо звернення до міжнародних консульських установ, різних представництв, тому що це прецедент не тільки український, це прецедент міжнародного масштабу", - заявив Богомазов.

Він висловив припущення, що співробітники міграційної служби можуть одразу після повернення Саакашвілі до України вилучити в нього український паспорт.

Крім того, у ході віче народний депутат Юрій Дерев'янко під час виступу поінформував, що 27 липня разом із адвокатами Саакашвілі були в ГПУ і розмовляли з генпрокурором Юрієм Луценком, який сказав їм, що наразі проти Саакашвілі в Україні немає відкритих кримінальних та екстрадиційних справ.

"У нас одна вимога - відновити чесне ім'я Саакашвілі як громадянина. Саакашвілі - це громадянин України", - сказав Дерев'янко.

Активісти зазначили, що вночі 28 липня вони будуть зустрічати Саакашвілі, тому що мають попередню інформацію, що його можуть не пустити в Україну.

У віче взяли участь більше двох сотень людей. Вони тримали прапори України, біля стели на Майдані наклеїли плакати "Саакашвілі - громадянин України", "Громадянство, гідність, свобода" тощо.

Читайте також: АП: Порошенко підписав указ про припинення громадянства Саакашвілі

На Майдані також перебували близько трьох десятків правоохоронців.

Після завершення віче активісти сформували колону і пішли до Адміністрації Президента вимагати копію указу про позбавлення Саакашвілі громадянства.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко підписав указ про припинення українського громадянства Міхеїла Саакашвілі.

За даними Адміністрації Президента, причина цього рішення - надання Саакашвілі недостовірної інформації при оформленні заяви на громадянства

В АП також заявили, що відповідний указ не підлягає опублікуванню, оскільки містить конфіденційну інформацію, зокрема персональні дані.

Саакашвілі наразі перебуває у США. У своєму відеозверненні він заявив, що позбавити його українського громадянства "їм не вдасться".

Саакашвілі отримав українське громадянство згідно з указом президента України Петра Порошенка наприкінці травня 2015 року. Він очолював Одеську обласну державну адміністрацію півтора роки - з 30 травня 2015 року до 9 листопада 2016 року, після чого оголосив про свою відставку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-