Лукашенко сказав, що робитиме для врегулювання в Україні

Лукашенко сказав, що робитиме для врегулювання в Україні

Укрінформ
Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявив, що не проявлятиме ініціативу в питанні врегулювання військового конфлікту в Україні, але обов'язково виконає те, про що його попросять президенти України і Росії.

Про це Лукашенко сказав на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу укотре коротко сказати про свою позицію, вона анітрохи не змінилася, щодо тих відомих конфліктів, які відбуваються в Україні. Ми повинні розуміти: я ніколи не ставив перед собою мету бігти попереду паровоза або поспішати вперед батька в пекло, як у нас в Україні, в Росії та Білорусі кажуть. Я робив, роблю і буду робити тільки те, про що мене попросять два президенти", - сказав Лукашенко.

У цьому контексті він нагадав, що президенти України та Росії доручили йому організувати зустріч у Мінську. "Це була не моя ініціатива, мені сказали, як це зробити, я це зробив, претензій немає", - підкреслив Лукашенко. 

Читайте також: Порошенко назвав переговори з Лукашенком плідними і відвертими

Потім, за словами Президента Білорусі, Порошенко звернувся до нього щодо питання організації місця зустрічі Тристоронньої контактної групи. "Цитата: "Я хочу, щоб це було у Мінську. Зможеш це зробити? Зроби, будь ласка". Я це зробив, претензій ніяких немає", - навів Лукашенко слова Президента України. 

Він також розповів, що ще раніше у Поліссі вів переговори з "моїм добрим знайомим Олександром Турчиновим, у ході яких було піднято "п'ять-сім питань". За словами Лукашенка, сьогодні під час переговорів з українською стороною він публічно запитав у Турчинова, чи все з обіцяного виконав, і отримав відповідь: "Більшу частину".

"Так буде й надалі: все, що доручать мені два президенти, більше ніж будь-хто залучені у цей конфлікт, ми, білоруси, робитимемо. Ми не претендуємо ні на які лаври - які можуть бути лаври, коли гинуть люди? Нікому ніяких лаврів від цього не буде. Тому ви, українці, повинні знати, що у вас є близькі і рідні люди, які живуть трохи північніше вас, але нічим не відрізняються від вас. І якщо вам важко, у чому тільки зможемо, ми завжди допоможемо", - запевнив Президент Білорусі. 

При цьому він згадав історичний приклад, коли українці рятувалися від Голодомору 30-х років у Білорусі. “Багато хто отримував допомогу, хтось залишався в Білорусі, хтось повертався до України. Це символічно. Це важливо. І від цього Білорусь відійти не може”, - сказав Лукашенко. 

Як повідомляв Укрінформ, 20-21 липня в Україні з офіційним візитом знаходиться Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-