Росія створює кризу в Раді Європи, щоб поліпшити своє становище - Кулеба

Росія створює кризу в Раді Європи, щоб поліпшити своє становище - Кулеба

Укрінформ
Росія застосувала у Раді Європи звичну для себе тактику створення комплексної кризи, щоб поліпшити своє становище в організації.

Про це постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба написав у статті для DT.UA

Дипломат нагадує, що 30 червня Москва оголосила про своє рішення припинити сплату свого внеску до Ради Європи за 2017 рік до безумовного відновлення в повному обсязі повноважень російської делегації в ПАРЄ. На його думку, таким чином Кремль намагається повернути собі ініціативу в цій організації. А якщо це не вдасться, то запустити процес її паралізації за тією ж схемою, що і в ОБСЄ.

Автор зазначає, що Рада Європи переживає етап відносин з Росією, який вже успішно пережили ряд її держав-членів. Гостру фазу кризи пережила також ОБСЄ.

Читайте також: Кулеба сказав, за що Путін ненавидить ЄСПЛ

"Якщо Рада Європи встоїть під тиском і захистить свою інституціональну цінність і цілісність, то в стратегічній перспективі Росія відступиться. Але тактично, хай би як розвивалися подальші події, кожен новий хід може поліпшувати або погіршувати позицію Росії чи її опонентів, тоді як позиція Ради Європи незмінно погіршуватиметься", - йдеться в статті.

Кулеба також описує два сценарії розвитку нинішньої кризи, один з яких передбачає виконання російських умов.

"Візьмімо сценарій, за якого Росія повертається в ПАРЄ. Гроші надходять у бюджет. Легітимність обраних топ-чиновників організації не ставиться під сумнів. Формально панує єдність і діалог. У реальності запускається ефект доміно. Асамблея перетворюється на одну зі сцен Армагеддону, а кожна держава-член організації отримує чіткий сигнал: байдуже, наскільки жахливі твої дії, в результаті тобі однаково все простять", - зазначає він.

"Є й інший сценарій. У деяких європейських країнах обговорюють версію, що ризикована витівка росіян у Раді Європі спрямована на те, щоб у перспективі двох-трьох років Росію примусово виключили з цієї організації за порушення статуту. У такому разі в січні Росію не повернуть у ПАРЄ. Це означатиме, що Рада Європи справді захищає свої цінності, а не думає, як би дорожче їх обміняти на уявну стабільність", - зазначає дипломат.

На думку Кулеби, РФ потрібно було виключити з РЄ ще в 2014 році – за порушення статті 3 Статуту організації шляхом здійснення військової агресії проти України та системного порушення прав людини на окупованих територіях.

Як відомо, делегація Росії досі перебуває під санкціями ПАРЄ, які були накладені на неї в квітні 2014 року через анексію Криму. Згідно з відповідною резолюцією, російські депутати були позбавлені права голосу в ПАРЄ, а також права бути представленими в її керівних органах.

3 липня голова Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко заявила, що російське фінансування діяльності Ради Європи залежить від готовності організації змінити регламент. На думку Матвієнко, Парламентська асамблея Ради Європи має змінити регламент, щоб не було можливості обмежувати діяльність делегацій окремих країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-