Клімкін назвав головні підсумки саміту Україна - ЄС

Клімкін назвав головні підсумки саміту Україна - ЄС

Укрінформ
Головними підсумками саміту Україна - ЄС, що відбувся нещодавно у Києві, є ратифікація Угоди про асоціацію, безвізовий режим і торговельні преференції.

Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

На запитання, що б він назвав головними підсумками всього цього великого міжнародного тижня у Києві і конкретно саміту Україна-ЄС, глава МЗС відповів: "Безумовно, ратифікацію Угоди про асоціацію. Безумовно, безвізовий режим, так як це результат саміту. Це автономні торговельні преференції для України, які були досягнуті буквально кілька тижнів тому, і тепер ми чудово розуміємо, що у нас завершився певний важливий етап у відносинах з ЄС".

Далі, за словами Клімкіна, "будемо працювати на практичний, прагматичний результат, виконуючи Угоду про асоціацію".

Міністр також прокоментував одну з найгостріших проблем у стосунках з ЄС - квоти для українських виробників і вимога Євросоюзу до Києва скасувати обмеження на експорт лісу-кругляка та деяких інших видів сировини.

Читайте також: Клімкін анонсував телефонну розмову лідерів "нормандської четвірки"

Ці теми, за словами Клімкіна, обговорювалися на саміті: "І я сказав, що ми отримали нові торговельні преференції - це 54 нові позиції. Вони суттєві. Але, як ми вибираємо квоти? Пшениця - 100%, але, як ви думаєте, оброблена продукція пшениці - аж 3%, навіть менше. Молочні продукти -15, 20, 25%. І, врешті-решт, ми ж не можемо вивозити тільки соняшник, зернові. Ми повинні щось експортувати і створювати для українців реальні можливості і нові робочі місця. Те, що ми будемо робити в Асоціації, дасть нам можливість робити важливі речі тут, і в результаті європейці мають купувати українські сосиски, українське печиво, а не пшеницю і соняшникову олію".

Нагадаємо, саміт Україна - ЄС відбувся у Києві 13 липня. У складі делегації Євросоюзу були президент Ради ЄС Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, високий представник ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могерини та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-