Геращенко закликала генсека ООН до активнішої позиції у звільненні заручників

Геращенко закликала генсека ООН до активнішої позиції у звільненні заручників

Укрінформ
Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко поінформувала генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша про ситуацію зі звільненням українських заручників.

Як повідомила Геращенко у Фейсбуці, вона взяла участь у зустрічі голови Верховної Ради Андрія Парубія з генсеком ООН. 

«Я говорила про звільнення заручників, яких на окупованих територіях залишається 132, а в РФ - 10 політв'язнів і також десятки незаконно утримуваних кримських татар. Поінформувала генсека, що звільнення заручників фактично заблоковане вже рік, останнього вдалося витягти якраз представника ООН Юрія Супруна, якого незаконно утримували в ОРДО півроку, не надаючи допуску до нього та інформації . Закликала генсека, аби і він особисто, і ООН, зайняла більш активну позицію щодо негайного звільнення всіх незаконно утримуваних і в ОРДЛО, і в РФ, долучилися до цієї роботи разом з МКЧХ, місію якого не допускають до тюрем на окупованих територіях. Наголосила, що за всі роки інспірованого РФ конфлікту на Донбасі, питання допуску міжнародних гуманітарних місій на окуповані території залишаються проблемою», - написала вона.

За словами Геращенко, вона також акцентувала увагу на сексуальних злочинах в зоні конфлікту і звернулася до генсека ООН з проханням, аби Україну відвідав його спецпредставник з запобігання сексуальних злочинів і спецпредставник з захисту прав дітей.

Читайте також: Гройсман - Гутеррішу: Агресія РФ має стати тим, навколо чого ми об'єднаємося

«Загалом, дуже позитивна і тепла зустріч. Генсек ООН, пан Гуттереш, свого часу 23 роки був депутатом португальського парламенту, лідером опозиції, потім прем'єром, добре розуміє парламентську кухню, жваво цікавився роботою ВР. До речі, розповіли йому про неформальну «мінську платформу», важливий майданчик в контексті залучення ВР до мінського процесу. До обрання на найвищу в ООН посаду пан Гуттереш був Верховним комісаром з питань біженців, тому близько до серця переймається питаннями допомоги внутрішньо переміщеним особам, заручникам (він декілька разів акцентував увагу, що ці люди утримуються незаконно), зниклим», - додала Геращенко.

Фото: Ірина Геращенко, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-