Резолюція ПА ОБСЄ: Росія думає, що підготувала Україні

Резолюція ПА ОБСЄ: Росія думає, що підготувала Україні "пастку"

Укрінформ
На засіданні оргкомітету сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ голова російської делегації Петро Толстой висловився проти проекту резолюції щодо відновлення суверенітету та териториальної цілісності України. 

Про це у четвер повідомляє Радіо Свобода.

«Ми категорично проти запропонованої Україною резолюції, яка називається «відновлення суверенітету». Ми вважаємо, що країна, яка не має суверенітету, не має права бути представленою на ПА ОБСЄ», – пояснив Толстой пізніше російським журналістам.

Однак позицію російської делегації не підтримали, повідомив учасник дискусії від України депутат Верховної Ради Ігор Попов.

«Більшість підтримала нас, висловилася за те, що резолюція включається до порядку денного, вона буде розглянута і стане частиною глобальної резолюції. Тобто ще раз ОБСЄ підтвердить підтримку українського суверенітету та територіальної цілісності. Для нас це дуже важливо», – сказав Попов.

У проекті резолюції «Зміцнення взаємної довіри і співпраці заради миру і процвітання в регіоні ОБСЄ», яку підготував для розгляду на Парламентській асамблеї у Мінську Комітет із політичних питань і безпеки ПА ОБСЄ, серед іншого, визнається, що «певні райони Донецької і Луганської областей» перебувають під контролем «російських гібридних сил».

У проекті резолюції також закликають Росію «як державу, яка окупує» Крим, забезпечити безперешкодне пересування СММ ОБСЄ територією півострова, а також заявляють про підтримку Мінського протоколу і Мінського меморандуму щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Депутати ПА ОБСЄ у підготовленому проекті резолюції закликають Росію припинити окупацію Донбасу та Криму і декларують «повагу до закріплених у Гельсінському заключному акті принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання суперечок, рівноправності і самовизначення народів», а також закликають Росію «утриматися від агресивної практики і скасувати рішення про незаконну анексію Автономної Республіки Крим».

Читайте також: Курц закликав ОБСЄ "особливо сконцентруватися" на конфлікті в Україні

Як повідомлялося, 26-та сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ розпочалася 5 липня у Мінську. Тема збройного конфлікту на Донбасі та відновлення суверенітету України над Кримом є в порядку денному сесії. 

Парламентська асамблея зібралася в білоруській столиці вперше в історії ОБСЄ: з 1996-го до 2003 року ця організація не визнавала Національні збори Білорусі легітимно обраним парламентом. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-