Півтора мільярди Януковича Луценко пропонує віддати на медицину й транспорт

Півтора мільярди Януковича Луценко пропонує віддати на медицину й транспорт

Укрінформ
Конфісковані в оточення екс-президента Януковича 1,5 млрд доларів необхідно витратити на закупівлю медобладнання для лікарень у регіонах і оновлення парку громадського транспорту.

Таку думку висловив генеральний прокурор Юрій Луценко на прес-конференції в Житомирі, повідомляє Укрінформ.

"Я хотів би звернутися до депутатів і закликати їх голосувати за бюджет у повному обсязі додаткових надходжень, які лежать у казначействі. Приблизно 60 млрд грн, які завдяки діяльності ГПУ були забрані у мафіозних структур, необхідно відправити на медичну сферу.  Коли люди побачать, що в районній лікарні з'явилося нове західне обладнання, нові медичні допомоги - тоді реформа пані Супрун (в.о. міністра охорони здоров'я - ред.) стане популярною", - зазначив керівник ГПУ.

На думку Луценка, у разі ухвалення відповідних змін до Держбюджету вже зараз, за три місяці можна буде провести тендери, а у жовтні - листопаді отримати нове медичне  обладнання і "швидкі допомоги".

Крім того, на переконання генпрокурора, частину грошей від спецконфіскації потрібно використати для закупівлі нових машин громадського транспорту.

"У моєму рідному місті Рівному ходять тролейбуси 74-го року. Я в другий клас ходив, коли відкрили тролейбусний парк. Так зараз у місті ходять ті самі трамваї. Чому не проплатити 30% лізингового платежу і не закупити новий громадський транспорт?" - заявив він.

Водночас Луценко розкритикував внесений до парламенту проект змін до держбюджету, що стосуються розподілення конфіскованих 1,5 млрд доларів. 

"Необхідні кошти, щоб заплатити за субсидії, щоб була гаряча вода. Я підтримую те, що треба заплатити силовикам, у першу чергу МВС, МОУ, СБУ і трошечки - Генпрокуратурі. Я підтримую те, що потрібно будувати дороги. Але я не можу зрозуміти, чому мільярди, які ми забрали із рахунків структур, підконтрольних Януковичу, не розподіляються для людей", - зазначив він.

Водночас, коментуючи інформацію, що ці кошти планується списати в рахунок зовнішнього боргу і цим "посилити відносини з МВФ", Луценко заявив: "Зовнішні борги не можуть бути важливішими, ніж наші внутрішні зобов'язання. Не можна платити по зовнішніх боргах, забуваючи, як важко живуть люди".

Як відомо, 28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала 1,42 млрд доларів на рахунках нерезидентських компаній, пов'язаних з Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов'язаними з ними особами.

28 квітня набрало чинності рішення Краматорського суду про конфіскацію цих коштів, а також облігацій внутрішньої державної позики України.

На рахунки Державного казначейства вже зараховано 1,1 млрд дол. США в рамках виконання рішення Краматорського суду. Додатково ще 200 млн доларів у цінних паперах будуть передані міністерству фінансів, і відповідно до законодавства України на цю суму буде зменшено внутрішній борг держави.

Президент Петро Порошенко заявив, що ці гроші потрібно спрямувати на армію і соціальну сферу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-