САП просить зняти недоторканність з двох нардепів

САП просить зняти недоторканність з двох нардепів

Укрінформ
САП направила до ГПУ для затвердження подання про зняття недоторканності з народних депутатів Борислава Розенблата і Максима Полякова.

Про це під час прес-конференції повідомили керівник САП Назар Холодницький та директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Внаслідок розслідування ми спільно з САП підготували для ГПУ подання про зняття депутатської недоторканності з Розенблата і Полякова.  Сподіваємося, що Генпрокурор оперативно відреагує на ці листи і направить подання до парламенту, бо у нас є ще небагато часу до кінця роботи парламентської сесії", - сказав Ситник.

Він розповів, що в рамках розслідування цієї кримінальної справи підготовлено шість підозр - двом народним депутатам, двом охоронцям депутата Розенблата, одному помічнику депутата Полякова, а також голові секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль".

Загалом, за словами Ситника, працівники НАБУ під прикриттям спільно з колегами ФБР США працювали над цією кримінальною справою близько року. 

"Це була наша перша операція, проведена офіцерами під прикриттям спільно з ФБР США", - зазначив Ситник.

Як повідомлялось, у рамках розслідування у кримінальному провадженні, пов’язаного з незаконним видобутком бурштину, було встановлено, що двоє народних депутатів України Борислав Розенблат та Максим Поляков з метою отримання неправомірної вигоди лобіювали необхідні законодавчі зміни на користь однієї з компаній у сфері видобутку бурштину.

Крім того, народний депутат від БПП Борислав Розенблат намагався організувати незаконну схему з видобутку та експорту бурштину. В рамках цієї схеми передбачалося організація спільного бізнес-проекту з компанією-нерезидентом, в якому народний депутат взяв на себе зобов’язання "вирішувати питання з низкою державних служб та органів". 

При цьому, бурштин, згідно із задумом, мав вивозитися з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мали б приходити на рахунки компанії, яка розташована у США і, за наполяганням Розенблата, співвласником якої стала його рідна сестра.

Згідно з керівником САП Назаром Холодницьким, загальна сума хабара по цьому епізоду складала 285 тис. доларів - "з яких 85 тис. було передано охоронцем, який також рахувався помічником-консультантом народного депутата, а при передачі, власне, 200 тис. доларів і відбулося вчорашнє затримання".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-