Курс на НАТО потрібний Україні передусім для внутрішніх реформ - експерт

Курс на НАТО потрібний Україні передусім для внутрішніх реформ - експерт

Укрінформ
Рішення Києва відновити курс на членство в НАТО допоможе країні перш за все модернізувати свої сили безпеки.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив німецький експерт з питань безпеки і зовнішньої політики, екс-голова Парламентської асамблеї НАТО, член президії Німецького товариства зовнішньої політики Карстен Фогт (Karsten Voigt).

«Думаю, що реформи такого роду будуть вельми корисними. Це модернізація збройних сил в демократичному суспільстві, у дусі стандартів безпеки, прийнятих на Заході», - зазначив Фогт.

Водночас експерт звернув увагу на те, що дебати з даного питання всередині України відрізняються від тих, які ведуться в самій Організації Північноатлантичного договору. Всередині України два елементи бачаться разом: процес реформ у сфері безпеки, що примушує Україну прийняти сучасні стандарти, модернізувати свою стратегію і політичну культуру всередині збройних сил, і членство в НАТО. Проте екс-голова ПА НАТО не бачить безпосереднього взаємозв'язку між цими компонентами, як не бачить «в осяжному майбутньому повноправного членства України в Альянсі».

Він нагадує, що після бухарестського саміту 2008 року в НАТО «не було нічого зроблено з того, щоб справа йшла» до членства. А також те, що якщо тоді Україну активно підтримали США, то Німеччина, наприклад, була категорично проти. Сьогодні, коли ситуація з безпекою на континенті кардинально змінилася, в Берліні, можливо, вже дещо іншакше дивляться на речі, але нинішній американський президент в цілому «в неприпустимо скептичній формі» оцінює НАТО і не говорить про розширення організації.

Експерт указує також на безліч перешкод, з якими довелося стикатися Україні, зокрема в тому, як проходив процес повного набрання чинності угоди з ЄС про Асоціацію. Все, що пов'язане з сферою безпеки і оборони, ще складніше, говорить він.

Але, підкреслив співбесідник агентства, це не означає, що не потрібно рухатися в цьому напрямі і проведення реформ безглузде. Реформи мають цінність самі по собі і вони «відкривають опції», зазначає Фогт.

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня Верховна Рада прийняла проект закону № 6470 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)". Ця законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до законів України "Про початок внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" для відновлення ціленаправленого прагматичного курсу України на придбання членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-