У Кучми розповіли про сьогоднішні домовленості в Мінську

У Кучми розповіли про сьогоднішні домовленості в Мінську

Укрінформ
Головним питанням на сьогоднішньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську стало питання безпеки.

Про це повідомила в Facebook прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніди Кучми Дарка Оліфер за підсумками сьогоднішньої зустрічі.

"Головним питанням на засіданні Тристоронньої контактної групи стало питання безпеки, яке є ключовим для вирішення решти всіх складових Мінських угод - міцний мир, припинення порушень з боку ОРДЛО взятих на себе зобов'язань в рамках Мінських угод; виведення важких озброєнь і російських військових формувань з території України. Відновлення інфраструктури, масштабне розмінування, врегулювання політичних питань, - всі ці, а також ряд інших питань можна імплементувати лише в умовах повного і стійкого припинення вогню", - зазначила вона.

За словами Оліфер, окремо українська сторона в чергове висловила занепокоєння наростанням агресії щодо співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка має місце на непідконтрольній Україні частини Донбасу, раніше один з таких випадків насильства призвів до загибелі співробітника місії.

"Спостерігачі ОБСЄ мають отримати безперешкодний доступ до всієї території України, включаючи українсько-російський кордон. Для подальшого врегулювання питання контролю над кордоном необхідне створення спеціальної робочої підгрупи щодо кордону. Більш того: в ОРДЛО повинні відмовитися від рейдерского захоплення українських і європейських підприємств, як державних, так і приватних, а також від встановлення т.з. "кордону" і рублевої зони на території ОРДЛО. Також ми вимагаємо відміни указу президента Росії про визнання псевдодокументів ОРДЛО", - йдеться в повідомленні.

Крім того, за словами Оліфер, для швидкого звільнення заручників в гуманітарній підгрупі детально обговорили підсумки верифікації, яка цілком відповідала українському законодавству і стандартам міжнародного гуманітарного права; в ході верифікації були повністю дотримані вимоги конфіденційності і добровільності волевиявлення.

"Слід особливо зазначити конструктивну роботу уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, яка взяла участь у сьогоднішньому засіданні Тристоронньої контактної групи в питаннях звільнення заручників", - додала Оліфер.

За її словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста представив пропозиції щодо реконструкції мосту в Станиці Луганській, які українська сторона підтримала.

У рамках економічної підгрупи вдалося домовиться про погашення частини заборгованості за спожиту в ОРЛО воду. "Потрібно окремо підкреслити, що попри великий борг Попаснянський водоканал продовжує поставляти воду на непідконтрольну Україні частину Луганської області", - зазначила також Оліфер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-