Луценка просять допитати Литвина у справі Януковича

Луценка просять допитати Литвина у справі Януковича

Укрінформ
Громадська організації "Автомайдан.Київ" направила генпрокурору Юрію Луценку клопотання з проханням  перевірити причетність колишнього Голови Верховної Ради Володимира Литвина до фальсифікацій під час голосування у парламенті за ратифікацію Харківських угод. 

Про це розповів у середу під час прес-конференції координатор громадської організації Дмитро Карп, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми подали клопотання генпрокурору Луценку та начальнику Департаменту спецрозслідувань Горбатюку, де виклали обгрунтування чому Володимира Литвина потрібно допитати в рамках кримінальної справи відносно організованої злочинної організації екс-президента Януковича", - сказав Карп.

Громадський активіст стверджує, що за сприяння Литвина у Верховній Раді було  сфальсифіковано результати голосування за ратифікацію зазначених угод.  "За його сприяння відбулися порушення Конституції та закону "Про регламент Верховної Ради", коли 21 квітня 2010 року було поставлено на голосування  проект закону "Про  ратифікацію Угоди між  Україною та Російською Федерацією  з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України". Відповідно до інформації  з офіційного сайту парламенту,  за даний проект закону  проголосували лише 160 депутатів зі 161 присутніх у залі", - зазначив Карп.

Він розповів, що у 2014 році Департамент спецрозслідувань ГПУ з кримінальної справи відносно злочинної організації Януковича виокремив епізод стосовно можливої причетності Литвина до фальсифікації голосування за ратифікацію Харківських угод. Однак після цього керівництво ГПУ передало дане  кримінальне провадження до Головної військової прокуратури, яку очолює Анатолій Матіос. 

Громадський активіст стверджує, що Матіос не зацікавлений в розслідуванні можливих зловживань Литвина, оскільки має конфлікт інтересів.

"Сестра головного військового прокурора Марія Матіос - дружина двоюрідного брата Володимира Литвина - Петра Литвина. У них двоє дітей. Керівництво нинішньої прокуратури знає про цей конфлікт інтересів", - зазначає Карп.

Як повідомлялося, 21 квітня 2010 р. Янукович  підписав так звані Харківські угоди, якими Україна дозволила перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України ще на 25 років. 

27 квітня 2010 року ВР ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України». 

Дія Харківськіх угод починається 28 травня 2017 року коли спливає термін попередньої угоди про перебування ЧФ на території України, підписаної у 1997 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-